Zelenski vede o „oportunitate” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în 2025. „O șansă reală de a muta situația spre pace”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că situația actuală de pe câmpul de luptă a creat o oportunitate de a lua măsuri pentru a pune capăt invaziei Rusiei cel târziu anul viitor, scrie Reuters.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 9 octombrie 2024, 20:49   105
Zelenski

Adresându-se la de-al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est din orașul croat Dubrovnik, liderul ucrainean a declarat că Kievul contează pe sprijinul aliaților săi importanți, inclusiv al Statelor Unite. „În octombrie, noiembrie și decembrie, avem o șansă reală de a muta situația spre pace și stabilitate pe termen lung”, a spus el. 

„Situația de pe câmpul de luptă creează o oportunitate de a face această alegere - o alegere în favoarea unei acțiuni decisive pentru a pune capăt războiului nu mai târziu de 2025”. Zelenski nu a precizat cum și ce a perceput drept o astfel de oportunitate. Forțele rusești dețin în prezent puțin sub 20% din Ucraina, în estul și sudul acesteia, și au avansat treptat după un impas îndelungat, în timp ce Kievul se străduiește să obțină mai mult sprijin occidental în speranța de a schimba situația în războiul dur. 

Comentariile sale vin pe fondul unei mari incertitudini pentru Kiev înainte de alegerile din 5 noiembrie din SUA, care l-ar putea readuce pe Donald Trump la Casa Albă. Trump a declarat că va încerca să pună capăt rapid războiului, ceea ce susținătorii Kievului se tem că ar putea implica concesii zdrobitoare impuse Ucrainei. 

Kievul a exercitat presiuni intense asupra puterilor occidentale pentru a i se permite să efectueze atacuri cu rază lungă de acțiune asupra țintelor militare din interiorul Rusiei. Trupele Moscovei continuă să câștige teren în mod constant în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene controlează o mică parte din teritoriul rusesc de peste graniță, la două luni după lansarea unei incursiuni în regiunea Kursk.

Zelenski și-a folosit discursul pentru a-și promova „planul de victorie”, pe care l-a prezentat ca fiind o modalitate de a pune Ucraina pe o poziție solidă în vederea unor potențiale negocieri cu Rusia, deși nu se știe dacă acestea sunt planificate în prezent. 

„Primul punct al planului se concentrează pe depășirea problemei lipsei de certitudine geopolitică în Europa. Are Ucraina un loc în NATO? Dacă da, și acest lucru este confirmat în mod corespunzător, Putin va pierde din punct de vedere geopolitic”, a spus el. 

Investiții în arme, restaurare 

Zelenski a cerut, de asemenea, politicienilor de rang înalt din 12 națiuni sud-est europene prezente la summit să investească în producția ucraineană de arme, pe care Kievul a accelerat-o în timp ce se afla în război. „Acest lucru ne va ajuta acum, dar după acest război va garanta puterea propriilor voastre arsenale”, a spus el. 

Liderul de la Kiev s-a întâlnit cu prim-ministrul croat Andrej Plenkovic pentru a semna un acord bilateral pe 10 ani privind cooperarea și sprijinul croat pentru Ucraina. „Este un reflex natural pentru Croația, care în trecut a fost expusă la război și a primit mult mai puțin ajutor internațional. 

Astăzi stăm împreună în apărarea democrației și a păcii”, a declarat Plenkovic, referindu-se la războiul din anii 1990 al Croației pentru independența față de Iugoslavia. Volodimir Zelenski a îndemnat participanții la summit să își unească eforturile pentru reconstrucția Ucrainei. 

„Nu vorbim doar despre reconstruirea a ceea ce a fost distrus de Rusia în acest război, ci și despre crearea de noi oportunități energetice, industriale și sociale care vor face Europa mai puternică”. Summitul dintre Ucraina și națiunile din sud-estul Europei a fost al treilea de acest gen, după cel din august 2022 de la Atena, Grecia, și altul de la Tirana, Albania.

Sursa: digi24.ro

Scandal sexual de proporții în sportul românesc. Antrenorul acuzat că îşi obliga sportivele să se prostitueze ar fi fugit din țară

Antrenorul lotului național de sanie este acuzat de proxenetism de procurorii DIICOT. Acesta ar fi abuzat de fetele din lot pentru a le exploata sexual în schimbul unor favoruri de la oameni influenți din Constanța. Antrenorul a negat acuzațiile și spune că este o răzbunare a sportivelor și că nu putea să constrângă fetele care aveau o constituție robustă.

Antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie, acuzat de proxenetism. DIICOT: Paul Neagu a recrutat sportive pentru prostituție

Antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie al României, Paul Neagu, este acuzat de procurorii DIICOT că a recrutat trei sportive „prin abuz de autoritate şi inducere în eroare cu privire la obţinerea unor perfomanţe sportive interne şi internaţionale” şi le-a constrâns să se prostitueze în ţară şi străinătate (Germania, Monaco şi Letonia).