Datorită PNUD și Guvernul SUA, polițiștii vor învăța tacticile defensive în condiții modernizate și sigure

Viitorii și actualii polițiști vor beneficia de condiții mai bune pentru antrenamente tactice și vor fi mai bine pregătiți să reacționeze la situații care pun în pericol ordinea publică. Asta deoarece sala de antrenamente în domeniul tacticilor defensive a Academiei „Ștefan cel Mare" din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost renovată și dotată cu echipamentele necesare.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 21 septembrie 2023, 18:46   67
SUA

Activitatea se înscrie într-un proiect mai amplu de modernizare a întregii instituții, care este implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii.

În sala proaspăt renovată studenții academiei, dar și ofițerii de poliție, însușesc tehnici defensive, modelate în baza cazurilor reale de asigurare a ordinii publice. Aici polițiștii își dezvoltă forma fizică și pregătirea tactică, precum și abilitățile de a se proteja pe sine și pe ceilalți.

Încăperea cu suprafața de peste 270 de metri pătrați nu a fost renovată capital de la darea în exploatare. Cu ajutorul PNUD și a Guvernului SUA, a fost schimbată rețeaua de alimentare cu energie electrică, a fost instalat un nou sistem de iluminare, a fost instalată o nouă pardoseală, un sistem performant de ventilare și recuperare a căldurii, a fost instalat un sistem de alarmă incendii și executate lucrări de finisare a pereților și a tavanului.

Totodată, sala a fost dotată cu echipamente tactice pentru pregătirea viitorilor angajați ai sistemului afacerilor interne. Valoarea totală a asistenței este de 229 mii de dolari americani.

„Începând de azi, angajații sistemului afacerilor interne și viitorii polițiști vor fi pregătiți să ofere pentru cetățenii noștri servicii mai calitative și o societate mai sigură, datorită sporirii nivelului de pregătire profesională, la cote internaționale. Acest lucru se întâmplă datorită suportului partenerului tradițional Statele Unite ale Americii, care înțelege și intervine de fiecare dată acolo unde este cea mai mare nevoie. De asemenea, contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare sporește semnificativ calitatea pregătirii profesionale", a spus Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne.

„Formarea la toate etapele este esențială pentru dezvoltarea și menținerea unui personal de poliție performant. Statele Unite și-au unit cu mândrie eforturile cu PNUD pentru modernizarea pregătirii profesionale în domeniul tacticilor defensive pentru poliția Republicii Moldova. Cu finanțare din partea SUA, PNUD a cooperat cu Ministerul Afacerilor Interne pentru a renova spațiul de instruire al Academiei, a asigura echipament tactic și a îmbunătăți abilitățile de predare ale formatorilor. Lansarea de astăzi este un exemplu excelent al parteneriatului puternic dintre Statele Unite și Minister pentru modernizarea sistemului de aplicare a legii. Proiectul se încadrează în parteneriatul nostru cu poporul și guvernul Republicii Moldova pentru a construi un viitor democratic, prosper și sigur", a afirmat Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

„Renovarea sălii de pregătire tactică defensivă contribuie la îmbunătățirea capacităților de instruire ale Academiei 'Ștefan cel Mare' a Ministerului Afacerilor Interne, pentru utilizarea mai redusă și rezonabilă a forței în procesul de asigurare al ordinii publice. Datorită încăperii modernizate și echipamentelor furnizate, peste 3000 de polițiști și studenți vor beneficia anual de condiții mai bune de pregătire, într-un mediu modern, flexibil și sigur pentru exersarea și excelarea în abilitățile de tactică defensivă", a menționat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Proiectul „Consolidarea capacităților de instruire ale poliției din Republica Moldova" prevede renovarea și dotarea cu echipamente performante a mai multor subdiviziuni ale Academiei „Ștefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Proiectul va fi implementat până în iulie 2024 și are un buget de 1.681.000 dolari.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD. Pe parcursul anilor au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților Poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.

Academia „Ștefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne a fost înființată în anul 1990 și asigură formarea inițială și continuă a polițiștilor. Instituția oferă studii juridice și polițienești pentru gradele de ofițer ca parte a învăţământului universitar, precum şi pregătește poliţiştii pentru gradele de subofiţer.

horosCOP - 27 iulie: Leii sunt în centrul atenției, iar Fecioarele filtrează informațiile cu atenție

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra tuturor semnelor zodiacale, punându-le intuiția și perspicacitatea la încercare. Arhetipurile astrologice se trezesc, pregătite să dezvăluie secrete ascunse. Ce mistere vor fi dezlegate în paginile horoscopului de astăzi? Descoperiți indiciile celeste care vă vor ghida pașii într-o zi plină de enigme.