Procurorii anticorupție demisionează înainte de vetting. Dragalin: „Nu au încredere că va fi o evaluare obiectivă”

Doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au depus cereri de demisie cu puțin timp înainte de a începe, pe 13 iunie curent, procesul de evaluare externă, numit și vetting.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 14:52   1075
drăgălin

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat vineri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că „procurorii din sistem nu au încredere că va fi o evaluare obiectivă”.

„Dacă am fi siguri că va fi una obiectivă, nu cred că ar fi cineva stresat. (...) Au fost deja două cereri de demisie din partea procurorilor care acum activează în Procuratura Anticorupție. Am avut discuții foarte dificile cu unii colegi despre cum văd ei lucrurile, riscurile veeting-ului. Le este frică, deoarece consecința este că, dacă nu treci vetting-ul, pierzi locul de muncă, pierzi posibilitatea de a activa în sistemul de justiție 7 ani. Pentru multe persoane aceasta este o decizie dificilă. Ne uităm la rezultatele procedurii de pre-vetting, la rezultatele procedurii pentru candidații de la CSJ, noi cu toții putem citi rapoartele care sunt emise, noi vedem cum decurge această procedură”, a afirmat Dragalin.


Potrivit procurorului-șef anticorupție, corupția este o „problemă sistemică” în R. Moldova și „a existat la toate nivelele”.


Fiecare om din această țară sunt sigură că a dat cândva o sumă de bani la un doctor, la grădiniță, asta e realitatea R. Moldova. Nu poți să scoți din context și să spui că doar procurorii și judecătorii sunt problema. Corupția e problema și a existat la toate nivelele și în continuare mai există. Noi trimitem în judecată actuali deputați, asta nu înseamnă că întregul parlament e corupt. Unii procurori au luat mită, noi i-am trimis în judecată, 12 dintre ei. E o prioritate petru Procuratura Anticorupție să lupte cu corupția din sistem, dar asta nu înseamnă că procurorii și judecătorii sunt mai răi decât restul oamenilor”, a punctat Veronica Dragalin.

sursa: ziarulnațional.md

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.