Procurorii anticorupție demisionează înainte de vetting. Dragalin: „Nu au încredere că va fi o evaluare obiectivă”

Doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au depus cereri de demisie cu puțin timp înainte de a începe, pe 13 iunie curent, procesul de evaluare externă, numit și vetting.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 14:52   1036
drăgălin

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat vineri-seară, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că „procurorii din sistem nu au încredere că va fi o evaluare obiectivă”.

„Dacă am fi siguri că va fi una obiectivă, nu cred că ar fi cineva stresat. (...) Au fost deja două cereri de demisie din partea procurorilor care acum activează în Procuratura Anticorupție. Am avut discuții foarte dificile cu unii colegi despre cum văd ei lucrurile, riscurile veeting-ului. Le este frică, deoarece consecința este că, dacă nu treci vetting-ul, pierzi locul de muncă, pierzi posibilitatea de a activa în sistemul de justiție 7 ani. Pentru multe persoane aceasta este o decizie dificilă. Ne uităm la rezultatele procedurii de pre-vetting, la rezultatele procedurii pentru candidații de la CSJ, noi cu toții putem citi rapoartele care sunt emise, noi vedem cum decurge această procedură”, a afirmat Dragalin.


Potrivit procurorului-șef anticorupție, corupția este o „problemă sistemică” în R. Moldova și „a existat la toate nivelele”.


Fiecare om din această țară sunt sigură că a dat cândva o sumă de bani la un doctor, la grădiniță, asta e realitatea R. Moldova. Nu poți să scoți din context și să spui că doar procurorii și judecătorii sunt problema. Corupția e problema și a existat la toate nivelele și în continuare mai există. Noi trimitem în judecată actuali deputați, asta nu înseamnă că întregul parlament e corupt. Unii procurori au luat mită, noi i-am trimis în judecată, 12 dintre ei. E o prioritate petru Procuratura Anticorupție să lupte cu corupția din sistem, dar asta nu înseamnă că procurorii și judecătorii sunt mai răi decât restul oamenilor”, a punctat Veronica Dragalin.

sursa: ziarulnațional.md

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.