BREAKING NEWS

SBU a reținut un grup de persoane pentru tentativă de lovitură de stat, la Kiev

Un grup de persoane au fost reținute la Kiev pe 30 iunie pentru că urmăreau convocarea unei adunări publice care să „instaleze un guvern temporar” al Ucrainei, să ocupe clădirea Radei Supreme, să îi blocheze activitatea și să „înlăture” conducerea statului.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 1 iulie 2024, 12:42   79
SBU

Conducătorul unei organizații implicate în acțiuni anti-ucrainene 2015, potrivit Hromadke.ua, a închiriat de data aceasta o sală la Kiev pentru 2.000 de oameni și a încercat, de asemenea, să racoleze angajați ai structurilor private de pază.

În plus, bărbatul a atras complici din Kiev și Dnepr, care au încercat să recruteze la rândul lor șeful unei organizații obștești din regiunea Carpaților, dar a refuzat din cauza ilegalității planului. Pentru a păstra secretul, conspiratorii comunicau între ei prin diferiți mesageri și se întâlneau doar în grupuri mici de trei persoane.

Oamenii legii i-au demascat pe complici și le-au percheziționat locuințele unde au găsit arme, muniție, precum și telefoane mobile, echipamente informatice și însemnări brute cu dovezi de activitate infracțională. 

Deținuții au fost informați despre suspiciunea de infracțiuni care vizează schimbarea sau răsturnarea violentă a ordinii constituționale sau preluarea puterii de stat. Ei au fost deja arestați preventiv și riscă până la zece ani de închisoare cu confiscarea bunurilor.

sursa: anticorupție.md