(VIDEO) Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

Moartea a doi dintre cei mai buni operatori de drone din armata rusă în Ucraina a stârnit furia bloggerilor militari pro-Kremlin care spun că specialiștii au fost trimiși la luptă ca infanteriști de rând, scrie Business Insider. Într-un videoclip înregistrat cu puțin timp înainte să moară, cei doi ruși spun că au fost trimiși într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă pentru că s-au certat cu comandantul lor.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 18 septembrie 2024, 20:42   933
gbhwr

Înregistrarea cu cei doi specialiști ruși - Dmitri „Goodwin” Lîsakovski și Serghei „Ernest” Grițai - a fost publicată după moartea lor, apărând vineri pe canalul de Telegram „North Wind”. Soldații au fost identificați drept membri ai Regimentului 87 Pușcași care luptă în apropiere de orașul Pokrovsk din Donețk. Cei doi l-au acuzat pe noul lor comandant, Igor Puzik, ca a desființat echipa lor de operatori de drone, după ce aceștia s-au certat cu el, fiind mai apoi integrați în alte plutoane de infanteriști.

Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

Puzik ar fi permis traficul de droguri în unitatea sa și ar fi mințit în privința câștigurilor teritoriale înregistrate de unitatea aflată sub comanda sa. 

Într-un alt videoclip, Lîsakovski susținea că Puzik este influențat de un ofițer ce are legături cu serviciile de informații ucrainene.

GT

 „Minciunile sunt la ordinea zilei”, a spus Lîsakovski. „Înregistrez asta în caz că nu mă mai întorc din asalt și numai atunci va avea greutate acest mesaj.” Într-o altă filmare, Lîsakovski îi sfătuia pe bărbații ruși să nu se alăture armatei. „Misiunea voastră este să muriți aici, astfel încât comandantul regimentului, care le raportează superiorilor, să arate bine. Sunteți sclavii lui personali.”

Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

 Potrivit unor rapoarte din presa rusă, Lîsakovski era o persoană cunoscută și înainte de războiul din Ucraina, lucrând ca avocat și finanțist înainte de a se alătura armatei separatiștilor proruși din Donețk. 

Lîsakovski a devenit șeful unității de recunoaștere aeriană a facțiunii separatiste Republica Populară Donețk în 2016, potrivit Kommersant, care a precizat că bărbatul a fost acuzat de afaceri ilegale în Moscova. 

În filmarea în care apar ambii ofițeri ruși, cei doi au spus că au respectat ordinele comandantului pentru că au făcut „un jurământ pentru patrie”.

Furie în Rusia, după ce un comandant și-a trimis cei mai buni operatori de drone într-o misiune sinucigașă drept pedeapsă

 Furia bloggerilor ruși a fost cu atât mai mare cu cât unii analiști spun că cei doi erau unii dintre cei mai buni operatori de drone de pe linia frontului. Lîsakovski a cerut de mai multe ori ajutor pentru a fi transferat într-o altă unitate. „Nu există provizii, hărți, planuri pentru terenuri minate. Nimic”, a scris el într-un mesaj din 10 septembrie.

SCWE

Ministerul rus al Apărării a raportat moartea lui Grițai și Lîsakovski la finalul săptămânii trecute, precizând că o să investigheze circumstanțele în care și-au pierdut viața. Pokrovsk este un oraș în apropierea căruia se dau acum unele dintre cele mai aprigi lupte din estul Ucrainei. 

După mai multe luni de zile în care armata rusă a înregistrat câștiguri teritoriale lente, trupele ruse încearcă acum să cucerească acest centru logistic.

Sursa: digi24.ro