MAE despre cei trei moldoveni arestați în Franța: „Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident”

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție, după ce trei moldoveni au fost arestați în franța pentru că au marcat pereții cu şabloane reprezentând sicrie însoţite de cuvintele „soldaţi francezi în Ucraina”.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 16:22   79
Franța

 „În legătură cu informațiile apărute în presă despre reținerea a trei cetățeni moldoveni pentru acte de vandalism la Paris, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, care fac parte dintr-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre”, se arată într-un comunicat al MAE.

 Autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere.

Amintim că în momentul arestării suspecţilor, care a avut loc vineri seară, cei trei aveau asupra lor vopsea, mănuşi şi şabloane. Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc de apartamente. 

Anchetatorii au stabilit o legătură directă cu o altă acţiune - apariţia unor şabloane reprezentând mâini roşii pe memorialul Shoah, ceea ce a stârnit suspiciuni de ingerinţă străină.

În toamna anului trecut, după ofensiva Israelului în Gaza, în Franţa au fost găsite pe pereţi inscripţionate stele ale lui David. Şi atunci, au fost arestaţi doi cetăţeni moldoveni care au susţinut că au acţionat la comanda unui individ din Rusia.

(VIDEO) Armata rusă a scos de la naftalină tancurile T-62M, le-a modernizat și le trimite acum pe frontul din Ucraina

Armata rusă a desfășurat tancuri T-62M modernizate pe frontul ucrainean. Această desfășurare a fost dezvăluită într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, care prezintă tancurile modernizate fiind transportate în zona de conflict, scrie ArmyRecognition. Potrivit unui videoclip recent publicat pe rețelele de socializare, armata rusă trimite pe calea ferată tancuri T-62M modernizate pentru a fi desfășurate în Ucraina

(VIDEO) ISW: Ucrainenii au respins cel mai mare asalt mecanizat al forțelor Moscovei din ultimele luni. Rușii au atacat cu 57 de blindate

Forțele ucrainene au respins unul dintre cele mai ample atacuri mecanizate rusești din Ucraina din octombrie 2023, în vestul regiunii Donețk, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului. Imagini geolocalizate publicate pe 24 iulie arată că forțele ucrainene au respins un asalt mecanizat rusesc lângă Kostiantinivka, la sud-vest de orașul Donețk, după ce forțele ruse au avansat până la periferia localitățiii.