MAE despre cei trei moldoveni arestați în Franța: „Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident”

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție, după ce trei moldoveni au fost arestați în franța pentru că au marcat pereții cu şabloane reprezentând sicrie însoţite de cuvintele „soldaţi francezi în Ucraina”.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 16:22   51
Franța

 „În legătură cu informațiile apărute în presă despre reținerea a trei cetățeni moldoveni pentru acte de vandalism la Paris, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Ne exprimăm regretul profund pentru acest incident și condamnăm cu fermitate acțiunile acestor cetățeni, care fac parte dintr-o strategie hibridă menită să afecteze imaginea internațională a țării noastre”, se arată într-un comunicat al MAE.

 Autoritățile din Chișinău sunt pe deplin dispuse să colaboreze cu partea franceză pentru a clarifica toate circumstanțele acestor fapte și pentru a atrage persoanele responsabile la răspundere.

Amintim că în momentul arestării suspecţilor, care a avut loc vineri seară, cei trei aveau asupra lor vopsea, mănuşi şi şabloane. Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc de apartamente. 

Anchetatorii au stabilit o legătură directă cu o altă acţiune - apariţia unor şabloane reprezentând mâini roşii pe memorialul Shoah, ceea ce a stârnit suspiciuni de ingerinţă străină.

În toamna anului trecut, după ofensiva Israelului în Gaza, în Franţa au fost găsite pe pereţi inscripţionate stele ale lui David. Şi atunci, au fost arestaţi doi cetăţeni moldoveni care au susţinut că au acţionat la comanda unui individ din Rusia.

Număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa până la sfârşitul lunii aprilie

La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.

„Primul caz din istorie”. Ucrainenii au reușit să lovească cel mai modern avion al rușilor, Su-57, la 600 km de linia frontului

Serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR) a anunțat duminică o lovitură grea pe care a primit-o armata rusă: un avion de luptă Su-57, cel mai modern al forțelor aeriene ale Moscovei, ar fi fost lovit pe pista unui aerodrom militar din Rusia, la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Su-57 este un avion multirol de generația a cincea și doar câteva exemplare au fost fabricate până acum.