Ofițerii INI implicați în operațiunea „MIRAGE”, sub egida SELEC. A fost reținut liderul unui grup criminal specializat în traficul de migranți în spațiul Schengen

Investigația comună cu numele de cod MIRAGE a fost inițiată în anul 2022, privind un grup infracțional organizat (GCO) format din cetățeni moldoveni și români implicați în schema infracțională de trafic de migranți. S-a arătat că din 2019 până în prezent, GCO a introdus ilegal peste 100 de migranți în Spațiul Schengen, anunță SELEC într-un comunicat de presă.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 09:03   1072
SELEC

În urma schimbului de informații în cadrul unor întâlniri operaționale organizate sub egida SELEC și cu sprijinul Eurojust, autoritățile române și moldovenești au înființat o echipă comună de anchetă (ECI) pentru a demasca OCG. Printre suspecți s-au numărat peste 20 de cetățeni români și moldoveni organizați într-o structură infracțională pe niveluri ierarhice, care acționau pe teritoriile României și Republicii Moldova în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți.

„Pe parcursul zilelor de acțiune care au avut loc la 16 mai în Republica Moldova și la 27 mai 2024 în România, forțele de ordine au reușit să efectueze 18 percheziții domiciliare, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul României, și să efectueze multiple interogatorii ale suspecților, urmate de arestarea a patru șoferi și a liderului acestora. S-a constatat că membrii grupării infracționale achiziționau autovehicule de mare capacitate pentru a transporta persoane originare din țările afro-asiatice peste frontierele de stat către țările din Europa de Vest”, se mai menționează în comunicat.

Din investigațiile efectuate a reieșit că suspecții pretindeau și primeau pentru fiecare migrant sume cuprinse între 3.000 - 5.000 de euro, în funcție de posibilitățile financiare ale transportatului.

Rutele urmate de membrii grupului de crimă organizată pentru a transporta migranții în țările din Europa de Vest au fost: Grecia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria, Grecia - Bulgaria - Serbia sau Croația - Ungaria - Austria.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și confiscate mijloace de comunicare, documente și alte probe.

(VIDEO) Circa 19 milioane de lei necontabilizați, ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a IGP, de comun cu procurorii PCCOCS, ofițerii de investigații a Direcției Generale Antifraudă a SFS, anunță destructurarea unei scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari pentru perioada anului fiscal 2022, de către o rețea de restaurante ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.