Trei cetăţeni ai R.Moldova, arestaţi în Franţa. Ar fi marcat pe ziduri şabloane reprezentând sicrie însoţite de cuvintele „soldaţi francezi în Ucraina”

Trei persoane din Republica Moldova au fost reţinute şi plasate în arest la Paris, fiind suspectate că au aplicat pe ziduri şabloane de tip graffiti ce reprezintă sicrie, însoţite de menţiunea "Soldat francez în Ucraina", potrivit BFMTV.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 14:02   728
news

În momentul arestării suspecţilor, care a avut loc vineri seară, cei trei aveau asupra lor vopsea, mănuşi şi şabloane.

Desenele au fost descoperite vineri pe mai multe clădiri din arondismentul 7 al Parisului, inclusiv la parterul unui bloc de apartamente. Şabloanele graffiti, care măsurau 30 de centimetri pe 30 de centimetri, au fost imprimate pe ziduri cu vopsea roşie.

locuri din Paris. "Această acţiune a fost un răspuns la acţiunile nepotrivite ale autorităţilor franceze faţă de activiştii noştri care au depus sicrie lângă Turnul Eiffel", au scris aceştia referindu-se la o acţiune care a avut loc la 1 iunie, când cinci sicrie au fost descoperite la picioarele Turnului Eiffel. Sicriele în mărime naturală erau înfăşurate în drapele franceze şi aveau inscripţia "Soldaţi francezi ucişi în Ucraina".

Anchetatorii au stabilit o legătură directă cu o altă acţiune - apariţia unor şabloane reprezentând mâini roşii pe memorialul Shoah, ceea ce a stârnit suspiciuni de ingerinţă străină.

În toamna anului trecut, după ofensiva Israelului în Gaza, în Franţa au fost găsite pe pereţi inscripţionate stele ale lui David. Şi atunci, au fost arestaţi doi cetăţeni moldoveni care au susţinut că au acţionat la comanda unui individ din Rusia.

sursa: news.ro

Număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa până la sfârşitul lunii aprilie

La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.

„Primul caz din istorie”. Ucrainenii au reușit să lovească cel mai modern avion al rușilor, Su-57, la 600 km de linia frontului

Serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR) a anunțat duminică o lovitură grea pe care a primit-o armata rusă: un avion de luptă Su-57, cel mai modern al forțelor aeriene ale Moscovei, ar fi fost lovit pe pista unui aerodrom militar din Rusia, la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Su-57 este un avion multirol de generația a cincea și doar câteva exemplare au fost fabricate până acum.