Cazul femeii decapitată de fiu, la Dubăsari // Ala Nemerenco „aruncă pisica moartă în ograda” judecătorilor. CSM ripostează

Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu unele precizări, în legătură cu cazul pacientului de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Codru, după ce ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a încercat aseară să paseze responsabilitatea în acest caz pe judecători, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 9 februarie 2024, 17:12   1028
Nemrenco

Întrebată despre cazul individului din Marcăuți, Dubăsari, care și-a decpitat mama cu o foarfecă de vie la scurt timp după ce a fost eliberat din spitalul de psihiatrei, unde s-a aflat timp de 8 ani pentru că și-a ucis tatăl, Nemerenco a declarat că acesta a fost eliberat de către judecători.

„Am preluat un sistem cu foarte multe probleme și în afară de a găsi bani, mai sunt și alte chestii care sunt mai neplăcute. Vreau să informez cetățenii că la Spitalul Clinic de Psihiatrie există o secție specializată în care se tratează prin constrângere pacienții cu boli psihice care au în arsenalul lor cazuri de omor sau multe altecazuri penale destul de grave. La moment se află în această secție de constrângere 40 de pacienți. O să șochez probabil publicul când o să zic că ei nu au pază. Deci ei sunt doar sub supravegherea personalului medical și dacă un criminal care este sănătos și a realizat acea crimă într-o stare de afect, este păzit cu automate câini, uși și sârmă ghimpată, aici este doar o secție care are o ușă care se încuie, gratii la ferestre și este personalul medical care comunică cu acești pacienți. Care sunt procedurile: deci, tratamentul se aplică în conformitate cu codul penal și codul de procedură penală. Deci, în urma hotărârii instanței de judecată, pacientul este transmis în această secție, el urmează un tratament pe care îl indică medicii și la o anumită perioadă se execută rapoarte de evaluare despre starea pacientului și care a fost comportamentul lui pe această perioadă. Rapoartele sunt transmisr iarăși în instanța de judecată și doar instanța de judecată poate decide externarea pacientului în baza acestor rapoarte. Iată în cazul acestui pacient el a fost externat acasă prin decizia instanței”, a declarat Nemerenco.

Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu mai multe precizări cu privire la procedura de examinare a demersului privind încetarea măsurii de constrângere cu caracter medical aplicat în privința pacinetului de la Dubăsari, dar și  în legătură cu declarațiile făcute aseară de către ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„La 19 ianuarie 2024 în adresa Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a parvenit demersul IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie privind încetarea măsurii de constrângere cu caracter medical în privința unui alienat mintal. Reprezentantul spitalului, dar și avocatul persoanei vizate au susținut demersul și au solicitat admiterea acestuia de către magistrat”, se arată în mesajul CSM. 

Crimă odioasă, la Dubăsari. Un tânăr și-a decapitat mama cu o foarfecă de vie, după ce i-a amintit că și-a ucis tatăl

Conform aceleiași reacții, reprezentanții CSM menționează că după 8 ani, timp în care pacientul a fost internat în spital și a urmat tratament, comisia medicală a constatat că pacientul nu mai are nevoie de tratament și poate fi externat, fiind caracterizat cu o stare psihică cu ameliorare semnificativă și cu o conduită adecvată.

„Reieșind din concluziile experților despre starea psihică a bolnavului și datele stabilite, instanța de judecată a dispus admiterea demersului Spitalului Clinic de psihiatrie, încetând măsura de constrângere a pacientului. Concluzia a fost elaborată de o comisie medicală, din care fac parte mai mulți medici psihiatri, care au examinat persoana ce a comis infracțiunea”, precizează CSM.

Potrivit CSM, instanța de judecată dispune încetarea aplicării măsurilor de constrângere cu caracter medical a pacientului, reieșind din relatările comisiei medicale, care l-a descris ca fiind o persoană care nu prezintă pericol social, starea psihică fiind cu ameliorare semnificativă.

PulsMedia.MD amintește că la începutul săptămînii curente, un alt pacient de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Codru”, care la fel și-a omorât tatăl, a fost dispărut câteva zile, după ce a fost dus la Institutul de Medicină Urgentă pentru o intervenție chirurgicală, iar reprezentanții celor două instituții medicale nu au sesizat poliția despre acest fapt.

EXCLUSIV (FOTO) Stare de alertă în Chișinău // Un pacient al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Codru” a dat bir cu fugiții de la Spitalul de Urgență. Acum doi ani și-a ucis tatăl în bătaie

NEWS ALERT (SURSE) Pacientul fugar de la Spitalul Clinic de Psihiatrie, reținut de Poliția Capitalei, la Criuleni

C

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.