Președinta Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, condamnată la 8 ani de închisoare pentru escrocherie

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile Președintei Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, învinuită de săvârșirea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 15 noiembrie 2023, 13:57   730
condamnat

Cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț, iar potrivit materialelor, inculpata, în anul 2014, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria mun. Chișinău, în vederea înstrăinării  unui teren ce-i aparține, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat.

În aceeași perioadă, sub același pretext (a unui împrumut), neavând intenția de a-l restitui, a dobândit ilicit de la denunțătoare mijloace bănești în sumă de 38 000 euro.

Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei.

În rezultatul judecării cauzei mai bine de 2 ani, prin sentință din 06 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 8 (opt) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin.(2) lit. c) din Codul penal) și trafic de influență (art.326 alin. (1) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte 1 (un) an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.