Președinta Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, condamnată la 8 ani de închisoare pentru escrocherie

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile Președintei Fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, învinuită de săvârșirea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 15 noiembrie 2023, 13:57   719
condamnat

Cauzele penale au fost pornite în anul 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în temeiul unui denunț, iar potrivit materialelor, inculpata, în anul 2014, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere 500 euro, sub pretextul unui împrumut pentru perfectarea unor documente la Primăria mun. Chișinău, în vederea înstrăinării  unui teren ce-i aparține, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat.

În aceeași perioadă, sub același pretext (a unui împrumut), neavând intenția de a-l restitui, a dobândit ilicit de la denunțătoare mijloace bănești în sumă de 38 000 euro.

Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei.

În rezultatul judecării cauzei mai bine de 2 ani, prin sentință din 06 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 8 (opt) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.

Totodată, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin.(2) lit. c) din Codul penal) și trafic de influență (art.326 alin. (1) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen a câte 1 (un) an pentru fiecare infracțiune, însă cu liberare de răspundere penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Până la definitivarea sentinței, inculpatei i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.