Fostul Președinte al Federației de Baschet din RM, ce urma a fi „salvat” de ofițerul CNA în schimbul a 100 mii euro, condamnat la 8 ani de închisoare

Judecătoria Chișinău sediul Centru a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui fost Președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova (FBRM), învinuit de săvârșirea infracțiunii de escrocherie

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 noiembrie 2023, 11:17   485
FBRM

Cauza penală respectivă a fost pornită în luna februarie 2016, de către Centrul Național Anticorupție, iar potrivit materialelor, Președintele Federației de Baschet din RM, în anul 2014, a organizat o schemă întru dobândirea ilicită și sustragerea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău (pe un teren ce nu-i aparținea). Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 mii euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari.

Judecarea cauzei a durat mai mult 7 ani, cauza fiind examinată în procedură generală, așa cum persoana nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor incriminate.

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al FBRM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, fiind încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 mii euro.

Alți doi inculpați în prezenta cauză, au fost recunoscuți vinovați de comiterea  infracțiunii de favorizare a infracțiunii, fiind liberați de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Amintim că, un ofițer CNA a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru trafic de influență în proporții deosebit de mari. Acesta a pretins și primit, în anul 2016, suma de 100 de mii de euro pentru a influența urmărirea penală și a obține o decizie favorabilă în interesul președintelui Federației de Baschet.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.