(Turul II) Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare

În ziua celui de-al doilea tur de scrutin, 19 noiembrie 2023, Misiunea Promo-LEX de Observare (MO) a delegat câte un observator pe termen scurt static în 175 secții de votare (SV) din cele 620 SV deschise. Celelalte 445 SV au fost observate de 50 echipe mobile (a câte doi observatori). Amintim că, în cadrul a 609 secții de votare s-a desfășurat turul doi de scrutin, iar în cazul a 11 secții – votarea repetată.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 20 noiembrie 2023, 12:11   24
Promo-Lex

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatorii, MO Promo-LEX a constat un număr de 126 de incidente pe parcursul votării.

Printre cele mai frecvente tipuri de incidente au fost: prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare (31 cazuri) și fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului  (25 cazuri).

Aceste tipuri de incidente pot sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc și pe parcursul campaniei electorale, și ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, explică șeful MO Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea a fost, în general, organizată eficient. În același timp, activitatea SIAS Alegeri a fost afectată sporadic. Au fost constatate 8 cazuri fie de suspendare a activității SIAS Alegeri pe motivul lipsei curentului electric sau a internetului, fie situații în care alegătorii nu erau identificați de sistem. De asemenea, au fost observate 12 cazuri de întrerupere a procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot.

MO Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu referire la minim 6 cazuri de intimidare a observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare. MO Promo-LEX a constat 2 cazuri de refuz de eliberare a copiilor tuturor Proceselor-Verbale de numărare a voturilor. Subliniem că, în exercitarea atribuțiilor, observatorii au dreptul să aibă acces la toate informațiile cu caracter electoral.

Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă. Rezultatele preliminare ale numărării voturilor pentru funcția de primar al municipiului Bălți, realizată de MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate, nu indică diferențe semnificative față de datele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală.

Un tânăr de 17 ani, salvat de la înec de salvamarii din capitală

În după-amiaza zilei de 26 mai 2024, salvamarii stației de salvare din Parcul "Valea Trandafirilor" din municipiul Chișinău au intervenit prompt la salvarea unui tânăr în vârstă de 17 ani, care risca să se înece. Potrivit informațiilor înregistrate,cazul a avut loc în jurul orei 15:45, pe plaja lacului din Parcul "Valea Trandafirilor", unde se odihnea un grup de tineri.