Polițiști din Cahul condamnați la 5 ani de închisoare pentru acțiuni de corupție

Doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, care au pretins și primit mită în mărime de aproximativ 1000 de lei de la doi cetățeni, au fost condamnați Joi, 6 aprilie, de către magistrații de la Judecătoria Cahul, sediul Central.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 10 aprilie 2023, 15:40   523
Polițiști din Cahul condamnați la 5 ani de închisoare pentru acțiuni de corupție

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021, în privința a doi angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, care acționând în comun, au pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţie și anume pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor.

     Tot ei, acționând de comun acord, făcând uz de cuvinte, gesturi şi semne, au pretins şi ulterior primit 1000 MDL, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 3 luni, iar judecarea cauzei a durat 2 ani.

Prin sentință din 06 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal (2 episoade – corupere pasivă) și le-a stabilit fiecăruia pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani și 1 lună, cu amendă de 305 000 lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani.

De asemenea, s-a dispus confiscarea în folosul statului de la ambii inculpați suma de 1000 MDL.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Cahul în termen de 15 zile.

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.