Pre-Vetting // Membru proaspăt-numit la CSM, învinuit într-un dosar de corupție

Iulian Muntean, membrul proaspăt numit la Consiliul Suprem al Magistraturii, fiind delegat de Parlament, este învinuit într-un dosar de corupție. Cazul este unul răsunător, din anul 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) au fost reținuți pentru că ar fi luat mită.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 20 septembrie 2023, 16:48   426
image

Într-un răspuns remis redacției Realitatea, Procuratura Anticorupție informează că pe 5 iunie 2018, la domiciliul și în automobilul lui Iulian Muntean, a fost efectuate percheziții. Pe 3 septembrie 2018, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare.

„Hotărâre în privința învinuitului Iulian Munteanu, la moment nu este adoptată. Cauza penală în care Iulian Munteanu are calitatea de învinuit, se află în exercitarea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție, iar urmărirea penală este în desfășurare”, a informat Procuratura Anticorupție.

Totodată, reprezentanții CNA au spus că vor reveni cu detalii despre acest dosar.

Iulian Muntean nu a răspuns deocamdată la solicitarea redacției Realitatea de a oferi o reacție.

Totodată, Realitatea a cerut comentariul membrilor CSM Ion Guzun și Sergiu Caraman, dar și a președintelui Comisie juridice, numiri și imunități – Olesea Stamate. Aceștia nu au venit cu o declarație, deocamdată.

În 2018, CNA a descins la șase profesori și trei intermediari, care favorizau studenții la examene, la susținerea practicii și a tezelor. Sumele pretinse pentru asemenea „servicii” ajungeau la 550 de euro.

Iulian Muntean face parte din cel de-al doilea grup al candidaților non-judecători, înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în mai 2023. El a fost audiat de Comisia Pre-Vetting în contextul procesului de evaluare a integrității financiare și etice a candidaților la CSM.

Bărbat condamnat la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor și huliganism agravat

A fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Edineț. Astfel, potrivit sentinței, un bărbat de 55 de ani, a fost recunoscut vinovat de tentativă de omor și huliganism agravat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.