Bulgaria interzice intrarea în UE a doi presupuşi spioni ruşi

Autorităţile bulgare au blocat intrarea în Uniunea Europeană pentru cinci ani a doi cetăţeni ruşi, acuzându-i că şi-au creat identităţi false pentru a începe să spioneze, relatează Politico.eu şi Reuters.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 27 februarie 2024, 13:28   40
Bulgaria

Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) a declarat că cei doi au locuit anterior în Bulgaria sub numele de Denis Raşkov şi Diana Raşkova, dar sunt de fapt agenţi ruşi pe numele lor adevărat Vladimir Nikolaevici Gorocikin şi Tatiana Anatolievna Gorocikina.

"Vladimir Gorocikin şi Tatiana Gorocikina sunt ofiţeri de informaţii ilegali, participanţi la o operaţiune a Serviciului de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse, care vizează efectuarea de penetrări de informaţii folosind identităţi străine", se arată într-un comunicat al DANS, care a făcut publice şi datele şi locurile de naştere ale celor doi. Agenţii au 39 şi respectiv 37 de ani.

După ce şi-au stabilit identităţi bulgăreşti, DANS crede că agenţii intenţionau să lanseze operaţiuni în afara Bulgariei.

Ambasada Rusiei la Sofia a refuzat să comenteze.

Bulgaria depune eforturi susţinute pentru a contracara reţelele de spionaj ruseşti. La începutul lunii februarie, un angajat al Ministerului de Interne a fost arestat pentru că ar fi divulgat informaţii clasificate către personalul ambasadei ruse din Sofia. La sfârşitul lunii ianuarie, biroul procurorului a emis un mandat european de arestare pentru şase ruşi care ar fi fost implicaţi în atacuri asupra fabricilor de armament din ţară.

În septembrie anul trecut, Bulgaria i-a expulzat pe şeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia şi pe doi preoţi belaruşi, acuzându-i că servesc interesele geopolitice ale Moscovei.

Tot anul trecut au fost arestaţi cinci cetăţeni bulgari acuzaţi că fac parte dintr-o reţea de spionaj rusesc în Marea Britanie, însărcinată cu supravegherea şi obţinerea de informaţii. Cei trei bărbaţi şi două femei sunt acuzaţi că au conspirat pentru a colecta informaţii menite să fie utile unui inamic, într-un scop dăunător pentru siguranţa statului, între august 2020 şi februarie 2023. Ei au apărut în faţa instanţei în septembrie.

Zelenski: La fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul către popor de luni seară, după atacul rusesc asupra turnului televiziunii din Harkov, că la fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi". ”Trebuie să provocăm daune maxime asupra a tot ceea ce Rusia foloseşte ca bază pentru teroare şi pentru logistica sa militară”, mai spune liderul ucrainean.

SIPRI: Cheltuielile pentru apărare la nivel global au ajuns la un nivel record de 2.440 miliarde de dolari

Pentru prima dată, cheltuielile militare guvernamentale au crescut în toate cele cinci regiuni geografice principale, a constatat think tank-ul SIPRI, cu sediul la Stockholm. Cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2.440 miliarde de dolari, după cea mai mare creştere anuală a bugetelor guvernamentale pentru armament din ultimii zece ani, potrivit raportului pe această temă al organizaţiei, scrie The Guardian.