Zelenski le mulţumeşte lui lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” pentru trimiterea unui ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le mulţumeşte lui ”Joe Biden, Congresului american şi poporului american” după ce Statele unite au anunţat vineri seara trimiterea de armament în valoare de 275 de milioane de dolari (253 de milioane de euro), pentru a ”ajuta Ucraina să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”, relatează Le Monde.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 25 mai 2024, 18:20   21
zelenski

Volodimir Zelenski confirmă pe X că este vorba despre rachete cu rază lungă de acţiune ”de care avem multă nevoie”, obuze de artilerie, armament antitanc, dar şi ”alte arme”, fără să precizeze despre ce armament este vorba.

Acest ajutor vine într-un coment critic, în timp ce inamicul îşi intensifică atacurile de-a lungul liniei frontului”, precizează el.

Libertatea este o valoare cardinală a naţiunilor noastre. Pentru a o apăra, avem nevoie de susţinerea continuă a Statelor Unite şi celorlalţi aliaţi ai noştri”, scrie el.

Statele Unite au anunţat vineri un ajutor militar în valoare de 275 de milioane de dolari în ”ajutorul Ucrainei să respingă ofensiva Rusiei în apropiere de Harkov”.

Acest material, retras din stocurile militare americane, include muniţie de lansatoare de rachetă de tip HIMRS, obuze de artilerie, rachete ghidate şi armament antitanc, de care Ucraina are ”nevoie urgentă”, a anunţat într-un comunicat Departamentul de Stat american.

Număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa până la sfârşitul lunii aprilie

La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.

„Primul caz din istorie”. Ucrainenii au reușit să lovească cel mai modern avion al rușilor, Su-57, la 600 km de linia frontului

Serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR) a anunțat duminică o lovitură grea pe care a primit-o armata rusă: un avion de luptă Su-57, cel mai modern al forțelor aeriene ale Moscovei, ar fi fost lovit pe pista unui aerodrom militar din Rusia, la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Su-57 este un avion multirol de generația a cincea și doar câteva exemplare au fost fabricate până acum.