UPDATE // Judecătoarea Valentina Garabagiu, reținută pentru 72 de ore de CNA

UPDATE // Valentina Garabagiu, magistrata de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost reținută pentru 72 de ore de către ofițerii CNA.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 14 noiembrie 2023, 14:34   1774
image

Magistratul de la Curtea de Apel Chișinău, Mihai Diaconu, ar fi fost reținut de CNA, susțin sursele PulsMedia.MD.

Așa cum a scris anterior PulsMedia.MD cu referire la surse, Diaconu este unul dintre cei patru magistrați pentru care, la solicitarea PG, CSM a dat astăzi permisiunea pentru reținere, arestare și percheziționarea.

Amintim că ceilalți patru judecători sunt Radu Grecu și Valentina Garabagiu de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, dar și soțul ei magistratul  Gari Bivol.

Potrivit unui comunicat al PG,  unul dintre judecători este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă (art.324 alin.(3) lit.a), art.326 alin.(1), art.326 alin.(1/1), art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal). Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziția.

Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență (art.42 alin.(5), art.326 alin.(1/1), art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal) și, respectiv, trafic de influență (art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.

Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă (art.325 alin.(3) lit.a1) din Codul penal), fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziționarea lui.

Urmărirea penală este exercitată de Procuratura Anticorupție cu suportul Centrului Național Anticorupție.  

Bărbat condamnat la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor și huliganism agravat

A fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Edineț. Astfel, potrivit sentinței, un bărbat de 55 de ani, a fost recunoscut vinovat de tentativă de omor și huliganism agravat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.