Interimatul funcției de Procuror General va înceta la numirea în funcție a unui nou Procuror General. Parlamentul a modificat legea

Interimatul funcției de procuror general încetează de drept la numirea în funcție a unui nou Procuror General sau la încetarea suspendării din funcție a Procurorului General în privința căruia a fost pornită anterior urmărirea penală. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege pentru interpretarea prevederilor articolului 17 alineatul (17) din Legea cu privire la Procuratură. Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului, documentul a fost votat în prima și a doua lectură.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 22 martie 2024, 09:05   246
P_G

Potrivit Bizlaw.MD, documentul prevede că expirarea termenului maximal de șase luni de la data intervenirii vacanței funcției de Procuror General nu are efect extinctiv sau rezolutoriu asupra interimatului funcției date.

De menționat că interpretarea oferită de organul legislativ are drept scop elucidarea sensului și conținutului voinței legiuitorului și este obligatorie pentru cei care aplică normele în cauză.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar efectele acestuia se aplică inclusiv în cazul unui interimat al funcției de Procuror General aflat în realizare la data intrării în vigoare a documentului.

În redacția actuală Legea cu privire la Procuratură prevede că în cazul în care interimatul respectiv intervine ca urmare a vacanței funcției de Procuror General, numirea în funcție a unui nou Procuror General se realizează în termen de cel mult șase luni de la data intervenirii vacanței funcției de Procuror General.

Cauza penală în privința Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” trimisă în instanța de judecată

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, fiindu-le incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

O judecătoare de la CSJ a depus o plângere penală la PA împotriva vicepreședintelui Comisiei Vetting

Magistrata Curții Supreme de Justiție, Mariana Ursachi, aflată în proces de evaluare la Comisia Vetting, a depus, luni, o plângere penală la Procuratura Anticorupție împotriva vicepreședintelui comisiei, Andrei Bivol, cerând să fie examinată legalitatea încheierii de către acesta, în calitatea sa de avocat, a unor contracte de asistență juridică în litigii internaționale, cu Guvernul R. Moldova, pe care magistrata le consideră defectuoase și cu elemente infracționale, scrie anticorupție.md.