Frustrare în creştere în UE faţă de Ungaria pentru că blochează ajutorul militar pentru Ucraina. Ministrul lituanian de externe a izbucnit

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat aspru, luni, Ungaria pentru că blochează deciziile Uniunii Europene în domeniul afacerilor externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei, relatează Reuters.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 mai 2024, 16:51   26
Gabrielius Landsbergis

Criticile formulate cu fermitate de Gabrielius Landsbergis au părut să reflecte frustrarea tot mai mare din UE faţă de Ungaria. Estonia şi Italia şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea faţă de tacticile de blocaj ale Budapestei.

"Cred că trebuie să fim transparenţi în ceea ce priveşte poziţia actuală a Ungariei", a declarat Landsbergis reporterilor la sosirea sa la reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Bruxelles.

"Aproape toate discuţiile noastre şi soluţiile şi deciziile necesare din partea UE sunt blocate de o singură ţară. Aşa că trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică faţă de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe", a punctat şeful diplomaţiei de la Vilnius.

Deciziile UE în materie de politică externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, nu a vorbit cu reporterii la intrarea la reuniunea de luni, notează Reuters.

Ungaria nu acordă ajutor letal Ucrainei şi a susţinut că politica UE de a oferi arme Kievului este greşită şi va prelungi războiul.

FRUSTRARE ÎN CREŞTERE

Landsbergis a spus însă că Ungaria blochează nu numai deciziile privind ajutorul militar al UE pentru Ucraina sau începerea negocierilor de aderare la UE cu Kievul, ci şi deciziile în legătură cu Georgia şi Armenia. Diplomaţii spun că poziţia Ungariei este adesea în concordanţă cu interesele de politică externă ale Rusiei.

"Am analizat acest lucru şi se pare că 41% din rezoluţiile (UE) privind Ucraina au fost blocate de Ungaria", a arătat Landsbergis. "S-a mers foarte, foarte departe", a adăugat Landsbergis. "Trebuie să găsim o modalitate, într-adevăr, ca o comunitate, de a lucra pentru a depăşi acest lucru", a spus Gabrielius Landsbergis.

Frustrarea faţă de Ungaria este în mod normal exprimată în spatele uşilor închise sau în conversaţii neoficiale, mai degrabă decât în public, notează Reuters.

Şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielus Landsbergis, în vârstă de 42 de ani, este nepotul primului lider al Lituaniei după obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, Vytautas Landsbergis, fondatorul mişcării de independenţă a Lituaniei. 

Făcându-se ecoul criticilor lui Landbergis, dar pe un ton mai blând, ministrul estonian de externe Margus Tsahkna a declarat, la rândul său: "De fiecare dată când venim aici, trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze iniţiative foarte importante".

Diplomaţii spun că Budapesta blochează o serie de măsuri legate de Facilitatea europeană pentru pace (EPF), un fond susţinut de UE care a oferit miliarde de euro ca ajutor militar Ucrainei.

"Acest lucru este crucial acum pentru Ucraina, dar şi pentru Europa, pentru a folosi aceste fonduri EPF", a confirmat Tsahkna.

Şi ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat reporterilor: "Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe".

Un diplomat de rang înalt dintr-o altă ţară din UE, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters: "Ceea ce se întâmplă este revoltător. La fiecare pas îi vezi pe unguri împiedicând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor".

Număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa până la sfârşitul lunii aprilie

La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.

„Primul caz din istorie”. Ucrainenii au reușit să lovească cel mai modern avion al rușilor, Su-57, la 600 km de linia frontului

Serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR) a anunțat duminică o lovitură grea pe care a primit-o armata rusă: un avion de luptă Su-57, cel mai modern al forțelor aeriene ale Moscovei, ar fi fost lovit pe pista unui aerodrom militar din Rusia, la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Su-57 este un avion multirol de generația a cincea și doar câteva exemplare au fost fabricate până acum.