Peste 550 de oameni de afaceri au participat în ampla campanie de informare despre noul Cod vamal

A șaptea ședință din cadrul campaniei de informare ce include sesiuni tematice cu mediul de afaceri, pentru familiarizarea cu modificările ce vor fi introduse odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal, a fost desfășurată de către Serviciul Vamal și Misiunea Înalților Consilieri UE.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 17 noiembrie 2023, 10:38   40
SV

La evenimentul desfășurat în orașul Chișinău, au participat mai mult de 200 de agenți economici, rezidenți ai zonelor economice libere, brokeri vamali și specialiști în domeniul vămuirii.

În cadrul evenimentului, informațiile au fost prezentate de către specialiștii din cadrul Serviciului Vamal în domeniul control vamal, regimuri vamale, valoare în vamă, originea mărfurilor, IT, venituri vamale. Cu o prezentare și generalizare despre modificările și facilitările din noul Cod vamal ce transpune prevederile Uniunii Europene, a venit în fața reprezentanților businessului și dl Rosario de Blasio, Înaltul Consilier UE în politica vamală și fiscală. 

Sesiunea de informare a derulat într-un format de dialog constructiv cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți la eveniment, care au adresat întrebări referitor la noile proceduri ce urmează să fie aplicate, dar și au înaintat propuneri care ar putea facilita interacțiunea vamă-business.

În context, conducerea Serviciului Vamal a menționat că discuțiile și conlucrarea cu agenți economici, rezidenți ai zonelor economice libere, brokeri vamali și specialiști în domeniul vămuirii, va continua, iar toate propunerile și doleanțele reprezentanților businessului vor fi analizate în scopul identificării unor soluții optime.

Modificările ce vor fi introduse odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod Vamal este un subiect de interes, iar sesiunile de informare și ședințele tematice sunt organizate și desfășurate pentru o mai bună înțelegere de aplicare a noilor prevederi, dar și pentru un schimb de informații și opinii pentru îmbunătățirea serviciilor oferite mediului de afaceri.

Concomitent, în cadrul sesiunii a fost reiterat că, toate actele normative ce sunt în proces de elaborare în vederea racordării și implementării prevederilor noului Cod vamal nr. 95/2021 și a Regulamentului de punere în aplicare sunt plasate pe pagina web a Serviciului Vamal, iar toate persoanele interesate sunt invitate să le acceseze și să înainteze propuneri de îmbunătățire a acestora. 

Cele șapte sesiuni de informare desfășurate în Briceni, Bălți, Cahul, Comrat, Ungheni, Căușeni și Chișinău au reunit circa 550 de reprezentanți ai mediului de afaceri.

Totodată, conducerea Serviciului Vamal a menționat că, în perioada 21 noiembrie – 14 decembrie sunt planificate nouă sesiuni de instruire pentru funcționarii vamali, pentru comunicarea tuturor normelor și aplicabilitatea acestora în conformitate cu prevederile noului Cod vamal. Instruirile vor fi organizate de specialiștii din cadrul Serviciului Vamal cu suportul Misiunii Înalților Consilieri UE.

Guvernele SUA, Marii Britanii și Canadei au emis o declarație comună în sprijinul Moldovei

„Forțe ruse urzesc un complot în Moldova ca să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Dacă nu câștigă un candidat pro-rus, acestea intenționează să provoace tulburări în Moldova. Ele stimulează percepții publice negative în raport cu guvernele occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei și, totodată, erodează încrederea publicului în capacitatea Moldovei de a se menține în securitate și a dezvolta statul de drept”, citează IPN.