Două femei, acuzate de procurori de trafic de ființe umane, condamnate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei închisorii

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău nu sunt de acord cu sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani la 15 februarie 2024, în privința a două inculpate, cărora le-au fost recalificate faptele, inițial, încadrate juridic de procurori drept trafic de ființe umane.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 27 februarie 2024, 11:53   187
Justice and law concept.Male judge in a courtroom with the gavel, working with, computer and docking keyboard, eyeglasses, on table in morning light

Astfel, potrivit sentinței, cele două femei, în vârstă de 30 și, respectiv, 31 de ani, au fost recunoscute vinovate pentru comiterea infracțiunii de proxenetism, stabilindu-li-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 4 ani. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, inculpatele, în perioada lunii septembrie 2016, aflându-se în Turcia, acționând împreună și prin înțelegere prealabilă cu alte persoane, în scop de profit, abuzând de poziția de vulnerabilitate a două femei, l-au recrutat, obținând acordul victimelor de a pleca la muncă în Turcia. 

Acționând în vederea transportării victimelor în țara de destinație pentru exploatare sexuală comercială, au procurat biletele de avion, iar la 30 septembrie 2016, au organizat transportarea acestora din Aeroportul Internațional Chișinău, cu cursa aeriană „Chișinău-Istanbul”. 

Ajungând în țara de destinație, victimele au fost adăpostite într-un apartament închiriat și impuse să presteze servicii sexuale diferitor bărbați, în clubul de noapte din incinta unui hotel. 

Totodată, una din inculpate, în perioada 2016-2017, a mai recrutat două victime, pe care le-a impus să presteze servicii sexuale pe parcursul mai multor luni. 

Inculpatele au pledat nevinovate. Au menționat că victimele benevol au mers să practice prostituția în Turcia, iar ele nu au obținut vre-un avantaj financiar din activitatea victimelor.

În două zile, s-a pricopsit cu aproape 1 milion de lei. Un alt membru al grupării specializate în escrocherii cu „accidente rutiere” condamnat la 7 ani de închisoare

Procuratura municipiului Chișinău anunță că printr-o sentință, recent pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, un tânăr în vârstă de 25 de ani, originar din Ucraina, a fost recunoscut vinovat pentru comiterea infracțiunii de escrocherie, cu cauzarea de daune în proporții considerabile, fiindu-i stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 7 ani, cu amendă în mărime de 2 500 unități convenționale, echivalentul a 125 000 lei.

Cauza penală în privința Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” trimisă în instanța de judecată

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”, fiindu-le incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.