Octavian Iachimovschi propus de CSP pentru a trece comisia vetting în procesul de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general

În ședința Consiliului Superior al Procurorilor s-a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de Procuror General.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 22 februarie 2024, 21:11   113
Iachimovschi

În urma procedurii de intervievare în baza criteriilor prestabilite de apreciere, plenul Consiliului a dispus asupra acordării următoarelor punctaje finale:

Octavian Iachimovschi – 8,53;
Igor Demciucin – 8,19;
Ion Munteanu – 8,16;
Andrei Coca – 4,72.

Potrivit cadrului normativ incident, candidatul la funcția de Procuror General este intervievat și evaluat de către membrii Consiliului în baza următoarelor criterii:
– conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii Generale;
– motivația de accedere în funcția de procuror general;
– experiența și competența profesională;
– capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
– angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
– integritate, etică și bună reputație.

Totodată, se consemnează că în corespundere cu prevederile Legii nr. 252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să remită Comisiei de evaluare a procurorilor informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.