Scholz spune că regimul lui Putin l-a omorât pe Navalnîi

Cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru moartea politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi, potrivit DPA.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 26 februarie 2024, 14:56   34
Olaf Scholz

"La fel ca toţi ceilalţi, presupun la rândul meu că regimul a fost cel care l-a ucis", a declarat Scholz luni, la Berlin, la conferinţa redactorilor-şefi ai DPA.

"Rusia este o dictatură", iar "moartea lui este acum consecinţa unei dictaturi", a adăugat cancelarul.

Navalnîi a murit pe 16 februarie în lagărul de prizonieri cu numele neoficial 'Lupul polar' din regiunea arctică siberiană Iamal, au declarat autorităţile ruse.

Circumstanţele morţii sale rămân neclare.

Principalul disident al Rusiei, slăbit de un atac cu otravă şi de izolarea repetată în lagăr, s-ar fi prăbuşit în timp ce se antrena în curtea îngheţată a închisorii şi a murit în ciuda încercărilor de a-l resuscita.

Potrivit echipei lui Navalnîi, certificatul de deces menţionează cauze "naturale".

Este dificil de spus dacă moartea lui Navalnîi va slăbi sau va întări opoziţia, a spus Scholz.

"În orice caz, este clar că toţi cei care se opun au nevoie de mult curaj", a adăugat el.

Scholz a mai spus că situaţia este acum chiar mai periculoasă decât în timpul ultimei sale vizite la Moscova.

"În acelaşi timp, putem vedea că preşedintele rus şi toţi cei care îl susţin politic se tem foarte mult", a precizat el, menţionând că acest lucru poate fi văzut prin faptul că singurul candidat prezidenţial susţinut de opoziţie a fost exclus de pe buletinul de vot,

Zelenski: La fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul către popor de luni seară, după atacul rusesc asupra turnului televiziunii din Harkov, că la fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi". ”Trebuie să provocăm daune maxime asupra a tot ceea ce Rusia foloseşte ca bază pentru teroare şi pentru logistica sa militară”, mai spune liderul ucrainean.

SIPRI: Cheltuielile pentru apărare la nivel global au ajuns la un nivel record de 2.440 miliarde de dolari

Pentru prima dată, cheltuielile militare guvernamentale au crescut în toate cele cinci regiuni geografice principale, a constatat think tank-ul SIPRI, cu sediul la Stockholm. Cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2.440 miliarde de dolari, după cea mai mare creştere anuală a bugetelor guvernamentale pentru armament din ultimii zece ani, potrivit raportului pe această temă al organizaţiei, scrie The Guardian.