Cine sunt judecătorii propuși repetat de CSM după respingerea acestora de Maia Sandu în 2022

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune, în urma deciziilor adoptate pe 1 iulie, președintei Maia Sandu numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a mai multor magistrați respinși de șefa statului în 2022, scrie Anticorupție.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 2 iulie 2024, 13:00   676
csm

CSM a respins cererile următorilor judecători privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă: Victoria Hadîrcă, Rodica Berdilo, Victoria Sanduța și Irina Păduraru.

În același timp, membrii CSM au decis să propună repetat numirea în funcție până la atingerea plafonului de a următorilor magistrați: Iurie Movilă – la Judecătoria Orhei, Victor Olărescu – la Judecătoria Ialoveni, Galina Ciobanu – la Judecătoria Chișinău, Angela Vasilenco – la Judecătoria Chișinău, Marcel Gandrabur – la Judecătoria Chișinău, Ion Chirtoacă – la Judecătoria Chișinău.

Consiliul a propus șefei statului pentru numirea următoarelor persoane în funcția de judecător: Ina Pruteanu, Irina Dascăl și Rodica Nicula.

Șefa statului poate să respingă o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcţia de judecător şi numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcţia respectivă, cazuri de încălcare a legislaţiei sau a procedurilor legale de selectare şi promovare a acestuia.

În iunie 2022, Maia Sandu a refuzat să prelungească mandatele a 13 judecători până la atingerea plafonului de vârstă pe motiv că „nu răspund dezideratelor de integritate şi reputaţie ireproşabilă, imaginea lor fiind afectată de carenţe etice şi deontologice”. Această explicaţie se găseşte în scrisoarea semnată de Maia Sandu la adresa CSM.

Preşedinţia a constatat atunci, „în urma examinării declaraţiilor de avere”, că judecătorii Victoria Hadîrcă, Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Dragoş Crigan, Olga Ionaşcu, Veaceslav Martînenco, Victoria Sanduţa, Serafim Vasilache şi Angela Vasilenco deţin proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile care „relevă discrepanţe vădite între venitul oficial şi cheltuielile înregistrate pentru obţinerea acestor bunuri, fapt ce indică bănuiala obţinerii unor vemituri dubioase”.

Judecătorilor Silvia Slobodzean, Rodica Berdilo, Lorina Ciubotaru, Marcel Gandraburi şi Angela Vasilenco li se incriminează că au adoptat hotărâri dubioase „ce creează suspiciuni de părtinire şi executare a unor ordine din zona politicului, care au dus implicit la favorizarea unor actori politici”.

Indivizi din Orhei și Fălești, trimiși la răcoare pentru exploatarea sexuală a două minor de 15 și 16 ani, dintr-un Centru de plasament. Ar fi pretins că le sunt iubite

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 15 și 16 ani închisoare a doi bărbați, pentru exploatarea sexuală în 2018, în Chișinău, a două adolescente dintr-un Centru de plasament temporar a copiilor în situație de risc.

„Polițiști de ocazie”, care au estorcat mii de euro de la o tânără consumatoare de droguri, trimiși în fața judecătorilor

Doi indivizi, de 35 și 46 de ani din raionul Ocnița, s-au mascat în polițiști și au estorcat 4000 de euro de la o tânără, consumatoare de droguri, pe care au amenințat-o cu intentarea unor dosare penale. Dosarul, instrumentat de Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica, a fost finalizat și expediat în instanța de judecată.