Viorica Puica desemnată în funcția de judecător la CC a R.Moldova

Astăzi, 24 noiembrie curent în cadrul ședinței plenare a CSM s-a desfăşurat concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională de către Consiliul Superior al Magistraturii.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 24 noiembrie 2023, 18:25   58
CC

În acest sens, în concurs s-au înscris 2 candidaţi dosarele cărora au fost examinate în conformitate cu următoarele criterii:

a) nivelul studiilor formale;
b) experiența profesională în domeniul juridic;
c) reputația profesională;
− lipsa cazurilor de încălcare intenționată sau din neglijență gravă a drepturilor și a libertăților fundamentale;
− lipsa cazurilor de implicare personală în activități compromițătoare, inclusiv a celor care figurează în investigațiile jurnalistice;
− activitatea profesională notorie recunoscută în societate și mediul profesional;
d) cunoașterea limbilor engleză sau franceză;
e) claritatea, fermitatea și profunzimea răspunsurilor oferite în cadrul concursului.

Astfel, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională candidatul Viorica Puica, pe un termen de şase ani.

,,Menţionăm că, potrivit art. 6 alin. (1) și (2) din Legea cu privire la Curtea Constituţională nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994, Curtea Constituţională este compusă din 6 judecători, doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.”, se arată într-un comunicat emis de CSM.

(VIDEO) Strategia pas cu pas a Nataliei Morari de reformare a justiției: „Este ca mecanica cuantică pentru un elev de clasa întâi”

Jurnalista Natalia Morari, care recent și-a anunțat candidatura pentru funcția de Președinte a R.Moldova, în cadrul emisiunii sale de limbă rusă „Такая Мораль”, a prezentat planul său de reformare a justiției, despre care crede că este unul destul de eficient și care ar putea livra rezultate, mai ales în lupta cu corupția, chiar din primul an de aplicare a acestuia.

Doi bărbați trimiși după gratii, după ce au pus pe roate o afacere cu droguri, la Strășeni

Procuratura continuă lupta cu traficul ilicit de droguri și pericolul enorm al acestui fenomen asupra sănătății publice. Astfel, după cum anunță Procuratura raionului Strășeni, la 23 iulie 2024, Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați, în vârstă de 58 și 31 de ani, au fost condamnați pentru trafic de droguri în proporții mari și păstrarea ilegală a munițiilor.