(VIDEO) Grupare specializată în migrația ilegală, desctructurată de organele de forță din R.Moldova și Ucraina

Polițiști de frontieră din Republica Moldova și Ucraina au destructurat o grupare criminală specializată în migrația ilegală. Gruparea, care este formată din moldoveni și ucraineni, organizau trecerea ilicită a frontierei Ucrainei cu Moldova pentru bărbați din țara vecină și, ulterior, deplasarea spre țările Uniunii Europene.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 8 iunie 2024, 13:16   640
igp

 Beneficiarii plăteau câte 10 000 de dolari pentru aceste „servicii”. În cadrul unei operațiunii din 5 iunie, în cele două țări au fost reținuți mai mulți membri ai grupării, care urmează să fie plasați în arest preventiv. Investigațiile pe caz continuă pentru tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate. Precizările au fost făcute de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Potrivit IGPF, în urma schimbului de informații cu caracter special de investigații dintre structurile specializate ale autorităților de frontieră moldo-ucrainene, a fost posibil de identificat membrii unui grup criminal, format din cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova. Aceștia aveau roluri bine determinate în activitatea criminală documentată.

Conform schemei infracționale, membrii grupării criminale din Ucraina racolau bărbați ucraineni și primeau de la aceștia câte 10 000 dolari pentru serviciile ilicite. Apoi, membrii grupării din Moldova ghidau migranții la trecerea ilegală a frontierei de stat. Aceștia erau preluați din zona de frontieră și transportați la Chișinău. În capitală, migranților le erau legalizată șederea și ulterior asigurată părăsirea Moldovei spre țările UE.


Pe 5 iunie, pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat au fost reținuți doi cetățeni ucraineni pe direcția Vartikovțî-Larga, care au declarat că achitase câte 10 000 dolari pentru organizarea migrației ilegale la frontiera de stat moldo-ucrainene.

Pe direcția dată polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord au efectuat măsuri speciale de investigații în vederea localizării infractorilor. Ca urmare a fost reținut în flagrant în zona localității Larga un membru activ, care se deplasa cu mașina pentru a prelua cetățenii ucraineni. Persoana reținută care se afla la volan s-a dovedit a fi o autoritate criminală, bine cunoscută în regiunea de nord a țării nostre. Bărbatul are 55 ani de ani, fiind originar din raionul Rîșcani.

În urma analizei rezultatelor măsurilor întreprinse, ofițerii de investigații ai Direcției au identificat și unul dintre liderii grupării criminale. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al raionului Rîșcani, în vârstă de 62 de ani, care în prezent este cercetat pe o altă cauză penală analogică. Actualmente acesta este plasat în arest la domiciliu, de unde prin intermediul telefonului mobil și rețelelor de socializare dirija cu activitatea criminală.

La domiciliile persoanelor reținute au fost efectuate percheziții. În urma descinderilor au fost ridicate pașapoarte ale cetățenilor ucraineni, care urmau să fie traficați, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă care au tangență la cauză penală.

În prezent, atât membrii grupului criminal din Moldova și cei din Ucraina au fost reținuți și urmează a fi plasați în arest.

Urmărirea penală continuă, în vederea elucidării întregului tablou infracțional și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

(VIDEO) Circa 19 milioane de lei necontabilizați, ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a IGP, de comun cu procurorii PCCOCS, ofițerii de investigații a Direcției Generale Antifraudă a SFS, anunță destructurarea unei scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari pentru perioada anului fiscal 2022, de către o rețea de restaurante ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.