Președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean ar putea fi citați în dosarul legat de concesionarea aeroportului

Avocatul ex-premierului Iurie Leancă a cerut judecătorilor să îi invite pe toți membrii cabinetului de miniștri din acea perioadă ca martori în procesul care vizează concesionarea aeroportului din Chișinău. Vladislav Roșca a explicat că aceștia ar trebui să spună instanței dacă Iurie Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului, transmite IPN cu referire la Europa Liberă.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 10 februarie 2024, 18:58   659
Reecan

Printre foștii membri ai Guvernului Leancă care ar putea fi citați ca martori în procesul legat de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău sunt președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Potrivit sursei citate, și avocatul Victor Munteanu, care îl reprezintă pe fostul ministru al economiei, Valeriu Lazăr, a prezentat instanței o listă cu potențiali martori, printre care se numără fostul președinte al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, foștii președinți ai Parlamentului, Marian Lupu și Igor Corman, și fosta președintă interimară a Parlamentului, Liliana Palihovici. Potrivit avocatului, aceștia au fost responsabili de adoptarea „deciziei politice” privind concesionarea aeroportului. În listă se mai regăsesc ex-premierul Pavel Filip și fostul ministru al justiției, Sergiu Litvinenco. Judecătorii au anunțat că vor decide la ședința următoare dacă acceptă sau nu lista martorilor apărării. Opt foști demnitari sunt acuzați de exces de putere în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit învinuirii, ei au concesionat aeroportul, în 2013, în interesul „grupării criminale” conduse de oligarhul Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 milioane de lei. Toți cei opt inculpați pledează nevinovat.

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.