ONG-ul rus de apărarea drepturilor omului Memorial, îngrijorat de starea sănătăţii disidentului încarcerat Oleg Orlov

Organizaţia rusă de apărarea drepturilor omului Memorial se declară îngrijorată de o deteriorare a stării sănătăţii disidentului Oleg Orlov, încarcerat din cauză că a denunţat ofensiva rusă în Ucraina, şi acuză autorităţile de faptul că-l supun unui ”tratament inuman”, relatează AFP.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 2 aprilie 2024, 11:50   13
Orlov

Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, este pe cale să-şi ”piardă auzul”, a anunţat luni, pe Telegram ONG-ul Memorial, colaureat al Premiului Nobel pentru pace în 2022 şi dizolvat de către justiţia rusă, la care lucra disidentul.

În pofida faptului că a cerut administraţiei carcerale un ajutor medical, Oleg Orlov ”nu poate fi consultat de un medic al închisorii, din cauză că pleacă din celulă înainte de prânz şi revine noaptea târziu”, din cauza unor proceduri judiciare în curs în vederea unui apel împotriva condamnării.

Potrivit Memorial, disidentul s-a îmbolnăvit din cauza acestor deplasări la tribunal, însă justiţia ”cere” ca el să se ducă de la închisoare în instanţă.

Acest tratament inuman aplicat lui Orlov, în vârstă de 70 de ani, a antrenat o deteriorare stării sănătţii sale. Sănătatea sa este ameninţată de sechele ireversibile”, denunţă ONG-ul.

Potrivit organizaţiei, Oleg Orlov este, de asemenea, privat de dreptul la apărare şi nu poate discuta în confidenţialitate cu avocatul său sau să facă schimb de documente care să nu fie citite de către angajaţii tribunalului.

Un reprezentant important al apărării drepturilor omului, Oleg Orlov a fost condamnat la sfârşitul lui februarie la doi ani jumătate de închisoare, din cauză că a denunţat în mod public ofensiva rusă din Ucraina, o ilustrare a represiunii implacabile prin care aproape toţi opozanţii ruşi su ajuns în chisoare sau au plecat în exil.

Spre deosebire de mulţi alţi critici ai Kremlinului, Oleg Orlov a decis să rămână în Rusia, pentru a ”continua lupta”.

Zelenski: La fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul către popor de luni seară, după atacul rusesc asupra turnului televiziunii din Harkov, că la fel ca şi Harkov, diferite oraşe şi comunităţi au nevoie de protecţie, au nevoie de "Patrioţi". ”Trebuie să provocăm daune maxime asupra a tot ceea ce Rusia foloseşte ca bază pentru teroare şi pentru logistica sa militară”, mai spune liderul ucrainean.

SIPRI: Cheltuielile pentru apărare la nivel global au ajuns la un nivel record de 2.440 miliarde de dolari

Pentru prima dată, cheltuielile militare guvernamentale au crescut în toate cele cinci regiuni geografice principale, a constatat think tank-ul SIPRI, cu sediul la Stockholm. Cheltuielile militare globale au atins un nivel record de 2.440 miliarde de dolari, după cea mai mare creştere anuală a bugetelor guvernamentale pentru armament din ultimii zece ani, potrivit raportului pe această temă al organizaţiei, scrie The Guardian.