„Primul caz din istorie”. Ucrainenii au reușit să lovească cel mai modern avion al rușilor, Su-57, la 600 km de linia frontului

Serviciul de spionaj al armatei ucrainene (GUR) a anunțat duminică o lovitură grea pe care a primit-o armata rusă: un avion de luptă Su-57, cel mai modern al forțelor aeriene ale Moscovei, ar fi fost lovit pe pista unui aerodrom militar din Rusia, la aproape 600 de kilometri de linia frontului. Su-57 este un avion multirol de generația a cincea și doar câteva exemplare au fost fabricate până acum.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 9 iunie 2024, 11:02   3670
di9gi

„La 8 iunie 2024, un avion de luptă multirol Su-57 al statului agresor a fost lovit pe pista aerodromului Ahtubinsk din regiunea Astrahan (la Marea Caspică – n.r.) a Federației Ruse, situat la 589 de kilometri de linia de luptă. Acest lucru este evidențiat de imaginile din satelit ale aeronavei care parchează pe aerodromul inamic”, arată GUR într-un comunicat de presă remis duminică.

Serviciul de spionaj militar a publicat și imagini din satelit în care susține că apare aparatul de zbor surprins în zile diferite, înainte și după ce a fost avariat.

„Imaginile arată că, pe 7 iunie, Su-57 stătea intact, iar pe 8, în apropierea acestuia se aflau resturi de la explozie și pete caracteristice de foc provocate de incendii.”

Su-57 este cel mai modern avion de luptă al Moscovei, care poate fi folosi rachete X-59 și X-69 pentru atac, mai arată comunicatul GUR, adăugând că există puține astfel de aparate în dotarea forțelor ruse. „Avarierea Su-57 este primul caz de acest fel din istorie”, mai precizează spionajul militar ucrainean. Știrea a fost preluată și s-a viralizat imediat pe conturile media ucrainene de pe rețelele sociale.

Sursa: Digi24.ro

Număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa până la sfârşitul lunii aprilie

La sfârşitul lunii aprilie a fost înregistrat un număr record de 120 de milioane de persoane strămutate cu forţa în lume, potrivit datelor publicate joi de ONU. Războaiele din Gaza, Sudan şi Birmania au crescut foarte mult numărul persoanelor forţate să îşi părăsească locuinţele de mai bine de un an, a precizat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în raportul său anual.

(VIDEO) Duel „medieval” în Ucraina: Un vehicul blindat american și unul rusesc se confruntă ca doi cavaleri teutoni în turnir

Confruntare în stil medieval între un M2 Bradley american și un transportor blindat rusesc pe frontul din Ucraina, surprinsă din dronă. Cele două vehicule blindate s-au intersectat pe un drum în apropierea unui sat din regiunea Donețk și au tras pur și simplu unul împotriva celuilalt, ca într-un turnir medieval între cavalerii teutoni. Transportorul rusesc a pierdut.