(VIDEO) Olesea Stamate, despre licitația de la aeroport: Dacă doar compania franceză va participa la licitație, atunci acest lucru m-ar deranja

Dacă doar compania „Lagardere Travel Retail” va depune dosarul pentru licitația anunțată la Aeroportul Chișinău, atunci acest lucru m-ar deranja pe mine personal ca membru a echipei”, a declarat deputatul PAS, Olesea Stamate. Ea a mai adăugat că, în acest caz, zvonurile precum că licitația ar fi trucată s-ar confirma. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, scrie Ziua.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 9 februarie 2024, 10:34   147
stamate
„Eu zic să urmărim acest proces. A, văzut că s-a stârni multă zarvă la acest subiect și la moment nu îmi dau seamă dacă este întemeiată sau nu. Atunci când vom vedea câți participanți au depus dosarul la această licitație, vom putea trage niște concluzii. -Și dacă va rămâne doar această companie? -Va rămâne, în sens că va depune dosarul doar această companie? Atunci vom putea spune că zvonurile de pe telegram sunt adevărate. Eu așa aș putea să spun, de exemplu. Și asta m-ar deranja pe mine personal, ca membru a echipei”, a spus Stamate. 


Scandalul legat de licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău, privind darea în concesiune a spațiilor comerciale a luat amploare, după ce s-a constatat că firma franceză, singura care corespunde criteriilor prevăzute în caietul de sarcini, și care a fost prezentată ca fiind o companie internațională foarte importantă, are adresa juridică într-un fost cămin din sectorul Buiucani, amplasat pe strada Coca 33.

Mai mult decât atât, firma pare a fi una fantomă, deoarece nimeni dintre locatari nu a auzit de ea, iar la adresa respectivă nu există niciun indiciu care ar confirma activitatea acestei companii.

Mai mulți observatori au remarcat faptul că criteriile impuse participanților la licitație se pliază exact pe caracteristicile companiei franceze Lagardere, care a participat la o licitație similară la Aeroportul Otopeni din București și care este anchetată în prezent de DNA. În plus, reprezentanța locală a acestei companii a fost înregistrată în Republica Moldova în luna noiembrie 2023, cu puțin timp înainte ca autoritățile să anunțe că vor să înstrăineze din nou spațiile din aeroport.

Un alt subiect care generat discuții aprinse constă în faptul că licitația vizează exclusiv spațiile comerciale, care aduc profit, nu și zonele care necesită investiții și proiecte de dezvoltare strategică.

Mai mulți politicieni din opoziție au criticat modul netransparent în care este organizată licitația și au sugerat că aceasta ar putea fi trucată. Printre ei liderul Platformei DA, Dinu Plângău, care a spus că Aeroportul Internațional Chișinău urmează a fi concesionat după modelul din 2015, iar reprezentanții PAS știu că vor pierde degrabă puterea și să grăbesc să vândă bunurile statului, ca să obțină din asta profituri.

În același timp, președintele CUB, Igor Munteanu, s-a arătat îngrijorat de situația creată în jurul Aeroportul Internațional Chișinău și modul în care Guvernul organizează licitațiile privind înstrăinarea bunurilor și serviciilor. Potrivit lui, în loc să găsească un management eficient, puterea actuală aplică același scheme dubioase, folosite anterior, la prima concesionare.

Totodată, Mișcarea Alternativa Națională a depus un denunț la Centrul Național Anticorupție, prin care a sesizat instituția asupra modului în care este organizată licitația, pe care o consideră trucată, cu scopul de a favoriza un anume agent economic, în detrimentul altor potențiali investitori.

Lilian Carp despre crearea blocului „Victoria”: „Șor, nemijlocit, întreprinde acțiuni de destabilizare a R. Moldova în interesul Federației Ruse”

Din punct de vedere politic, crearea blocului de opoziție „Victoria” la Moscova este o trădare de patrie. O spune președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp. Potrivit deputatului PAS, reprezentanții grupului Șor acționează vădit în interesul Federației Ruse, iar Procuratura urmează să se pronunțe tranșant dacă aceste acțiuni cad sub incidența articolului 337 din Codul Penal: trădare de patrie, notează IPN.