Cazul „agent Gorgan”: Procuratura examinează veridicitatea informațiilor publicate de The Insider

Procuratura examinează veridicitatea informațiilor din investigația jurnaliștilor de la „The Insider”, care au scris că fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajului militar rusesc. Informația a fost confirmată pentru „Teleradio-Moldova” de purtătoarea de cuvânt a PG, Violina Moraru.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 6 iunie 2024, 11:04   242
Gorgan

Amintim că The Insider a dezvăluit corespondența de pe Telegram între Gorgan și colonelul din serviciul de spionaj militar extern al Federației Ruse (GRU), Alexei Makarov. Folosindu-se de vechile sale conexiuni din ministerul moldovean al Apărării, cei doi au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

GRU era interesat în mod special de armele pe care le cumpăra Kievul din țările vecine, inclusiv Republica Moldova, conform investigației.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat în ajun informațiile prezentate în investigație.

Președinția de la Chișinău a condamnat „actul de trădare” și a anunțat că îi va retrage Lui Gorgan distincțiile de stat și gradele militare. La rândul său, deputatul PAS Andrian Cheptonar a făcut apel la militarii care ar fi cooperat cu Gorgan și i-ar fi furnizat informații, să se predea organului de urmărire penală.

Persoană cu funcție de demnitate publică, condamnată penal pentru huliganism

Procuratura raionului Edineț anunță că la 10 iunie 2024, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, prin careun bărbat, care deține o funcție de conducere în raionul Edineț, a fost recunoscut vinovat de huliganism, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 550 unități convenționale, echivalentul sumei de 27 500 lei.