Atacul cu pagere ucigașe. Compania din Bulgaria care este vizată de o anchetă în legătură cu exploziile din Liban

După atacul sângeros cu pagerele din Liban, Bulgaria a anunțat că va deschide o anchetă în care este vizată o companie care are legătură cu vânzarea de astfel de dispozitive către gruparea militantă libaneză Hezbollah, a transmis joi agenția de securitatea de stat, DANS, conform Reuters.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 19 septembrie 2024, 20:44   4
rfg42

DANS a precizat că este în legătură cu Ministerul de Interne pentru a investiga rolul pe care l-a avut o societate înregistrată în Bulgaria, însă fără a oferi numele acesteia. 

Potrivit presei bulgare, o companie cu sediul la Sofia, Norta Global, ar fi înlesnit vânzarea dispozitivelor care au omorât 11 persoane. 

Amintim că mii de pagere au explodat în cursul zilei de marți, 17 septembrie, în Liban. Incidentul s-a soldat cu rănirea a 4.000 de persoane.

Agenția de știri Reuters nu a putut afla dacă compania Norta este cea vizată, iar oficialii societății nu au răspuns la solicitările de comentarii. 

Imagini ale pagerelor distruse au fost analizate de sursa citată și acestea ar fi similare cu dispozitivele produse de compania taiwaneză Gold Apollo. Gold Apollo a anunțat miercuri că pagerele au fost produse de BAC Consulting, cu sediul în Budapesta, dar site-ul de știri maghiar Telex a transmis că vânzarea a fost facilitată de Norta, citând surse. 

DANS a mai precizat că nu a fost identificată nicio livrare de pagere suspecte pe teritoriul bulgar. 

Poziția guvernului maghiar cu privire la «problema pagerului»: autoritățile au confirmat că societatea în cauză este un intermediar comercial, fără a avea nicio unitate de producție sau operațională în Ungaria. Acesta are un manager înregistrat la adresa declarată, iar dispozitivele menționate nu au fost niciodată în Ungaria. 

Pe parcursul investigațiilor ulterioare, serviciile de securitate națională din Ungaria cooperează cu toate agențiile și organizațiile partenere internaționale relevant”, a transmis într-o postare pe X purtătorul de cuvânt al guvernului Viktor Orban, Zoltan Kovacs.  

Atacul cu pagere ucigașe. Compania din Bulgaria care este vizată de o anchetă în legătură cu exploziile din Liban

Sursa: adevărul.ro