Ultimatumul Nataliei Morari pentru procurorul general, în legătură cu clasarea intenționată a dosarului cu procurarea camerelor de supraveghere pentru centrele de Bacalaureat

Jurnalista Natalia Morari, candidată la funcția de Președinte a R.Moldova, a venit cu un ultimatum pentru procurorul general, Ion Munteanu, în legătură cu clasarea intenționată a dosarului cu procurarea camerelor de supraveghere pentru centrele de Bacalaureat. Totodată, Morari anunță că a pregătit o plângere în acest sens și vine cu un apel către ceilalți candidați la alegerile din această toamnă ca să o semneze.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 28 iulie 2024, 12:57   379
morari

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, că licitația cu privire la cumpărarea camerelor de supraveghere pentru centrele de Bacalaureat ar fi fost trucate, iar dosarul pornit în acest caz a fost clasat intenționat.

„Ministerul învățământului a anunțat concurs, să fie civilizat , să fie frumos, să nu fie niciun fel de copială, ca totul să fie cinstit și monitorizat. Și au anunțat concurs pentru a amplasa în toate școlile și liceele camere video din Germania. Și cineva a câștigat concursul. Au trecut 2-3 zile, nu mai țin minte, și ministerul a anulat. Se ocupa cu asta nemijlocit Grosu, actualul președinte al Parlamentului. Nu mai țint minte ce funcție avea pe atunci, secretar sau viceministru, și anunță un nou concurs și câștigă alt cetățean. A venit cu toate cerințele care erau depuse acolo. Câștigă, iar se anulează. Mai trece o perioadă și din nou se anunță concurs, din nou câștigă alt participant, dar care ar fi instalat camere de producție chineză și o trecut. Cei doi s-au dus la Artur Gherman, el era șeful Direcției responsabil de cheltuirea banilor publici la licitații, și s-a făcut o anchetă, control departamental, iar ulterior au fost transmise la Porcuratura municipiului Chișinău, despre cum la data menționată rezultatele licitațiilor au fost ilegal anulate, iar câștigătorul licitației a instalat camere din China, care au fost ilegale, neconforme cerințelor concursului, iar diferența dintre preț mai mare și care a fost pusă la buzunar. S-a plătit ca pentru camere de producție germană, dar au instalat camere produse în China, iar diferența de plată e foarte mare.  Am dispus să fie pornit dosar, dar am fost sunat și mi s-a spus că nu este cazul. Eu am chemat procurorul și i-am zis vezi cât e de legal acolo. A trecut o perioadă de timp și procurorul a venit și m-a informat că a făcut expertiză și camerele lucrează foarte bine, toți sunt mulțumiți, nimeni nu are pretenție. Noi am clasat dosarul, dar a uitat să-mi spună dacă diferența de bani a întors-o cineva. Și eu am uitat să întreb. Sunt vinovat, îmi cer scuze față de bugetul de stat”, a declarat Diacov.

Candidata la funcția de Președinte al R.Moldova,, Natalia Morari, a anunțat în cadrul emisiunei sale pe Youtube Morari.live că, a pregătit textul plângerii pe numele procurorului general Ion Munteanu, pentru inițierea cauzei penale în baza articolului 303, punctul 3, amestec în înfăptuirea justițieie și urmărirei penale, săvârșite  cu folosirea situației de serviciu pe cauza penală Nr. 2013928178, acel dosar din 2013 privind delapidarea fondurilor publice la achiziția camerelor de supraveghere. 

„Dacă Procuratura Generală până marți nu va iniția un dosar, eu voi semna plângerea și o voi depune la procuratură. Închipuiți-vă că în Germania un fost procuror al Berlinului ar recunoaște public că a închis un caz împotriva Angelei Merkel, pentru că a fost rugat să facă asta. Ce s-ar întâmpla acolo? Într-o țară normală acest fapt ar provoca un șoc în întreaga societate, dar la noi, ca la nimeni. Am ajuns ca în țara noastră, eventuala corupție din partea președintelui și președintelui parlamentului este perceput ca ceva complet normal. Eu vreau ca societate noastră să devină una normală, civilizată, după modelul european, unde corupția în eșaloanele puterii este sub un control special al societății și aspru pedepsit. Nu voi lăsa acest subiect și pentru al ține sub un control larg, voi cere tuturor candidaților la funcția de președinte al R.Moldovei să se alăture și să semneze plângerea mea adresată procurorului general. Procuratura trebuie să înțeleagă că toți jucătorii poltici, cu excepția protejaților lor, cer această investigație”, susține Morari.


Menționăm că dosarul penal inițial în acest caz a fost deschis în luna mai 2013 și clasat în luna decembrie a aceluiași an. În acea perioadă, procuror al municipiului Chișinău era Ivan Diacov. Lidera PAS a declarat anterior că acest dosar este unul politic.

„Camerele s-au dovedit a fi reușite, conforme specificațiilor tehnice, și ne-au permis să identificăm tentative de fraude și să schimbăm atitudinea tinerilor în raport cu faptul cum trebuie desfășurată și susținută o sesiune de Bacalaureat. Imediat când Procuratura Generală a constatat că chiar dacă modelul camerei este diferit, specificațiile tehnice sunt aceleași și a decis că nu există nicio încălcare, doar atunci Ministerul Educației a achitat firmei costul acelor camere. (...) Ne întrebăm ce altceva o să mai inventeze această guvernare și această opoziție de buzunar în ultimele două zile de alegeri. Este un alt act de lașitate”, declara Maia Sandu într-o conferință de presă susținută în anul 2016.

Judecătoria Hîncești are un nou președinte interimar

CSM a desemnat-o pe judecătoarea Corina Albu de la Judecătoria Hîncești, pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al Judecătoriei Hîncești, începând cu 9 septembrie 2024 până la completarea funcției în modul stabilit de lege. Hotărârea a fost aprobată de membrii Consiliului, cu 8 voturi.

Astăzi este Ziua Avocatului. Mesajul transmis de UAM

Astăzi este Ziua Avocatului în Republica Moldova, o ocazie de a celebra și recunoaște rolul crucial pe care avocații îl joacă în apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, a transmis un mesaj de felicitare tuturor colegilor săi, subliniind contribuția esențială a avocaților în asigurarea unei justiții echitabile și în consolidarea statului de drept, scrie Bizlaw.md.