Șefa PA, pentru BBC: „Vorbim despre o țară străină care trimite bani cu scopul de a influența alegerile”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spune că nu cunoaște alt exemplu de tentativă atât de deschisă și obraznică de a corupe un scrutin electoral. Într-un interviu pentru BBC, șefa PA a vorbit despre schemele operate în Republica Moldova și tentativa de blocare a succesului referendumului.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 22 octombrie 2024, 13:30   106
vd

în colaborare cu poliția, procurorii au descoperit o schemă piramidală de plăți gestionată direct din Rusia de către grupul Ilan Șor. „Vorbim despre o țară străină care trimite bani cu scopul de a influența alegerile”, a subliniat Veronica Dragalin, evidențiind faptul că procurorii au obținut dovezi prin interceptări telefonice, surse operative și declarații ale unor martori. O parte din aceste probe au fost făcute publice.

De asemenea, șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că schema de finanțare ilegală a partidelor politice și corupere electorală, documentată de mai mult timp de organele de drept, a evoluat. Dacă la început persoanele implicate încercau să creeze aparența de legalitate, acum legile sunt sfidate deschis. Procuratura Anticorupție continuă să investigheze aceste încercări de influențare ilegală a alegerilor, asigurând că toate persoanele implicate vor fi sancționate conform legii.