SIS oferă detalii despre ridicarea imunității a doi deputați și perchezițiile la alte persoane, în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice

Au fost depuse 5 cereri în adresa Parlamentului R.Moldova, prin care Procurorul General interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a doi deputați.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 21 septembrie 2023, 16:35   1079
image

Este vorba de deputatul Nesterovschi Alexandr pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și a deputatei Irina Lozovan, pentru comiterea infracțiunilor de acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organiza și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Fără încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității ai deputaților, organul de urmărire penală nu poate întreprinde acțiuni de urmărire penală, cum ar fi percheziții sau rețineri, în privința deputaților. Procuratura Anticorupție va reveni cu detalii suplimentare în privința acestor doi deputați după ședința parlamentară.

Totodată, Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate au descins în această dimineața cu peste 20 percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente. În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 lei, 25 415 euro, 2 430 dolari și 4 500 franci elvețieni.

Până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani, infracțiuni prevăzută la art. 1813 și 243 din Codul penal.

Despre rezultatele perchezițiilor și acțiunilor de urmărire penală, Procuratura Anticorupție va informa ulterior, în măsura în care prezentarea unor date din dosar nu va periclita buna desfășurare a investigațiilor penale.

În acest context, ținem să asigurăm că, investigațiile penale pe aceste cazuri se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.