R. Moldova și Lituania au semnat, la Vilnius, un nou Plan de acțiuni pentru sectorul justiție

Implementarea planului va spori schimbul de bune practici la nivel tehnic între colegii omologi, în special pe segmentul transpunerii legislației Uniunii Europene pe sectorul justiției și digitalizării activității profesiilor juridice.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 5 septembrie 2024, 09:11   76
MJ

 Alte segmente de cooperare bilaterală vizează: procesele de monitorizare a executării hotărârilor CEDO și reprezentarea în fața Curții Europene, schimbul de experiență și informații privind protecția drepturilor omului aferent procedurilor de extrădare și transferul internațional al persoanelor condamnate; modernizarea sistemului penitenciarelor și serviciul probațiunii, politicile pe segmentul combaterea corupției și avertizorilor de integritate, precum și oferirea de suport metodologic reciproc experților judiciari în activitățile științifice comune.

 În cadrul ceremoniei de semnare care a avut loc la Ministerul Justiției din Lituania, Veronica Mihailov-Moraru a subliniat aprecierea utilității planului întocmit între cele două ministere. „Acest instrument comun operațional va simplifica la nivel tehnic cooperarea și va impulsiona procesul de lucru pe domeniile indicate. Vom putea valorifica experiența și expertiza Lituaniei pe prioritățile imediate ale Republicii Moldova, orientate spre procesul de armonizare a legislației, digitalizarea profesiilor, combaterea corupției și consolidarea statului de drept”, a precizat Veronica Mihailov-Moraru.

 Ewelina Dobrowolska, ministra Justiției din Lituania, a exprimat sprijinul pentru parcursul European al Republicii Moldova, a asigurat sprijinul colegilor omologi de a contribui în eforturile de consolidare a sistemului de justiție. Ministra lituaniană a relatat despre experiența Lituaniei în procesul complex de transpunere a acquis-ului comunitar, subliniind implementarea programului de digitalizare a serviciilor notariale. Ea a discutat provocările întâmpinate și beneficiile obținute în ceea ce privește economisirea de timp, accesibilitatea și resursele, atât pentru cetățeni, cât și pentru notari.

Veronica Mihailov-Moraru a reiterat angajamentul autorităților de la Chișinău de a întări parteneriatul strategic bilateral moldo-lituanian și și-a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea Lituaniei de a contribui la dezvoltarea unui sistem de justiție care să răspundă nevoilor cetățenilor din Republica Moldova. Ultimul plan de acțiuni semnat între cele două ministere a expirat în 2019.

Judecătorul Alexei Paniș, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Alexei Paniș, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Primarul de Hînceşti, cercetat pentru acapararea frauduloasă a terenurilor publice. Etapa la care se află dosarul

Primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, este cercetat în cadrul unui dosar privind acapararea ilegală a terenurilor publice. Dosarul a fost pornit în noiembrie 2022, conform Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Actualmente, acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei judiciare, pentru a stabili valoarea loturilor vizate şi a estima prejudiciul cauzat.