Copii palestinieni, bolnavi sau răniți în raidurile israeliene din Gaza, vor fi tratați în spitale din România

România primește răniți și bolnavi palestinieni, într-o misiune internațională de evacuare a civililor din Gaza. 24 de copii cu grave probleme de sănătate și 8 adulți ajung în această seară în spitale din Capitală.

publicat de Veronica Ciortan
luni, 30 septembrie 2024, 20:19   49
Palestina

E o misiunea umanitară coordonată de ministrul apărării din Israel, Uniunea Europeană și Guvernul României. 32 de palestinieni, printre care 24 de copii, unii răniți în raidurile israeliene, alții cu boli grave, inclusiv cancer, au fost evacuați din Fâșia Gaza de armata israeliană. 

Însoțiți de medici și asistenți, au trecut printr-un punct de frontieră din sudul Israelului și au fost duși pe aeroportul Ramon. Acolo, au fost îmbarcați într-o aeronavă militară și au decolat spre România. Aici, vor fi internați în mai multe spitale din Capitală, pentru că au nevoie de tratament. 

Operațiunea face parte dintr-o serie de misiuni similare desfășurate împreună cu SUA și Emiratele Arabe Unite. În aproape un an, de când armata israeliană a început operațiunea militară în Gaza împotriva Hamas, aproape 3.000 de civili palestiniei au fost evacuați pentru tratament medical.

Generalul Elad Goren, coordonatorul misiunii umanitare: Politica statului Israel este să lupte împotriva Hamas, nu împotriva oamenilor din Gaza. E un test greu să faci diferența între membrii Hamas care nu poartă uniforme și civili și parte a acestui efort condus de ministrul Apărării este să evacuăm pacienți în țări terțe. Cei mai mulți dintre ei sunt copii, însoțiți de părinții lor. Starea pacienților e destul de bună, nu au avut nevoie de ambulanțe, dar sunt bolnavi sau au fost răniți. 

Cum a descurs misiunea, a fost dificilă? 

Generalul Elad Goren, coordonatorul misiunii umanitare: A fost complicată. Hamas folosește în mod cinic infrastructura civilă și coridoarele umanitare din Gaza, așa că am fost foarte precauți. Ne-am asigurat că cei care trec granița în Israel nu sunt militanți Hamas.


digi24.ro

Israelul a informat SUA că plănuiește o invazie terestră în Liban

Israelul a informat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră limitată în Liban, iar aceasta ar putea începe în orice moment, chiar de luni, a declarat un oficial american, o relatare confirmată şi de o sursă israeliană familiarizată cu deciziile militare, scrie The Washington Post, preluată de news.ro.