(VIDEO) SpaceX a ajuns la Stația Spațială Internațională pentru a salva astronauții blocați din luna iunie

Sunita Williams și Barry Wilmore au rămas blocați pe ISS din iunie, după ce nava lor spațială produsă de Boeing a suferit defecțiuni ale propulsorului. Zborul de salvare SpaceX nu se va întoarce până în februarie, potrivit oficialilor NASA.

publicat de Veronica Ciortan
luni, 30 septembrie 2024, 20:48   141
hn

Pilotul Sunita „Suni” Williams și comandantul Barry „Butch” Wilmore se aflau la bordul unui zbor de testare către ISS pe cea mai nouă navă spațială a Boeing pe 5 iunie.

Erau meniți să rămână pe orbită timp de opt zile – cu toate acestea, problemele cu sistemul de propulsie al lui Starliner au făcut ca ei să fie blocați în spațiu luni de zile.

NASA a confirmat în august că cei doi nu se vor întoarce pe Pământ până în 2025 , SpaceX fiind însărcinat cu salvarea astronauților într-un zbor Crew Dragon.

Americanul Nick Hague și rusul Alexander Gorbunov au condus duminică capsula care a andocat la ISS, sosirea celor doi noi astronauți înseamnând că vor locui 11 oameni pe ISS, a mai spus NASA.

(VIDEO) SpaceX a ajuns la Stația Spațială Internațională pentru a salva astronauții blocați din luna iunie


Starliner -ul produs de Boeing a zburat înapoi pe Pământ în septembrie fără echipaj. NASA a decis că defecțiunile propulsorului și scurgerile de heliu care au apărut după decolare erau prea grave pentru a risca întoarcerea piloților de testare.

Astronauţii NASA Butch Wilmore şi Suni Williams, care au devenit primul echipaj care a zburat cu Starliner în iunie, au rămas pe ISS în timp ce Starliner s-a desprins autonom pe 7 septembrie și a plecat spre Pământ folosind propulsoare de manevră pe care NASA le-a considerat în august prea riscante pentru un echipaj.

Astronauţii Wilmore şi Williams, aprovizionaţi suplimentar pe ISS, vor reveni pe Pământ la bordul vehicului SpaceX în februarie 2025.


hotnews.ro

Israelul a informat SUA că plănuiește o invazie terestră în Liban

Israelul a informat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră limitată în Liban, iar aceasta ar putea începe în orice moment, chiar de luni, a declarat un oficial american, o relatare confirmată şi de o sursă israeliană familiarizată cu deciziile militare, scrie The Washington Post, preluată de news.ro.