Dosarul lui șoferului cu BMW care a schilodit-o pe Marcela Paladi a ajuns la CSJ: Gheorghe Begu vrea o pedeapsă mai blândă

La circa un an și jumătate de la tragicul accident de pe viaduct, în urma căruia Marcela Paladi și-a pierdut picioarele, dosarul pe numele șoferului care a shilodit-o, Gheorghe Begu, încă este în derulare, în intanța de judecată superioară.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 21 august 2024, 15:59   708
unimedia

„Mă puteți felicita, suntem la Curtea Supremă de Justiție. Șoferul a contestat decizia judecătorului și e dreptul lui. Cred că și eu aș fi contestat, dacă ar fi fost invers. Am decis să nu mă aprofundez în chestia asta. Personal nu și-a cerut scuze de la mine, a spus că a făcut-o prin rugăciuni. Este în închisoare de tip deschis, dar nu am fost să-l vizitez. Admitem, sperăm”, a spus tânăra, în cadrul podcastului Bandstage, scrie Unimedia.INFO.

Marcela Paladi spune că dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție: „În prima instanță, judecătoarea a pus verdictul, eu nu am dat la apel, nu am mers nicăieri. Eu din start am mers pe ideea că la organele competente să-și facă treaba. E ceea ce am expus atunci și nu mi-am schimbat părerea, decizia, și din acest motiv, nu am mers mai departe. Dar, mă puteți felicita, suntem la Curtea Supremă de Justiție. Șoferul a contestat decizia judecătorului și e și dreptul lui. Astfel am ajuns la apel, l-am trecut, dumnealui totuși merge mai departe, la CSJ. Aștept să aflu când va fi ședința. Prea multe detalii nu am, nici nu am știut că urmează asta”.

Tânăra nu știe care sunt solicitările lui Gheorge Begu în instanță: „Idee nu am și în mod normal, pentru asta și contestă, să fie micșorată pedeapsa, partea financiară. E un drept absolut omenesc și firesc. Nu vreau să spun ce ar fi fost dacă eu aș fi fost în locul lui. Cred că și eu aș fi contestat, dacă ar fi fost invers. Eu pur și simplu am decis să nu mă aprofundez în chestia asta. Judecătoarea a dat verdictul, gata, asta pentru mine a fost, eu nu am dat la contestare. Ce să cer mai mult? Că va sta el închis mai mult nu mi-ar da nimic, mai mulți bani, am ajuns la punctul în care sunt gata să dau toți banii din lume doar să am picioarele mele, naturale, vând familia, numai dați-mi înapoi picioarele. La așa nivel de disperare am ajuns. De asta eu cumva măcar acest punct nu am vrut să îl implic, să mai scormonesc. Am vrut să închei toată povestea. Dar șoferul și-a schimbat și avocatul, se străduie, încearcă, cred că fiecare ar încerca așa să facă.

Dar dacă vorbim din punct de vedere firesc, omenesc...”

Marcela susține că până astăzi, șoferul nu și-a cerut scuze de la ea, pentru faptul că a cauzat accidentul care a lăsat-o invalidă pentru tot restul vieții: „Judecătoarea l-a întrebat: „Ti-ai cerut scuze, băiete?” „Dar ce trebuie? E obligatoriu? Prin rugăciuni mi-am cerut scuze”. Judecătoarea s-a uita cam așa... Omul e cumva arogant în viața de zi cu zi, dar nu o să îl judec. Fiecare trăiește după cum știe”.

Între timp, tânăra a aflat că are cunoscuți comuni cu Gheorghe Begu: „Avem și cunoscuți comuni, de facto. Cumva nimeni nimic de rău nu spune despre dumnealui, dar nici de bine, dar și mie mi-i indiferent, eu sunt axată pe alte chestii. Da, aveam nevoie de o scuză omenească și firească și poate ar fi ameliorat o latură, pentru că nu a dat peste o familie care să jupoaie, Mai ales că din contra, tot eu am mers pe chestia că îl înțeleg. Ca pătimașă i-am găsit o scuză sau eram gata să-i găsesc o scuză. Poate astfel îmi salvam mie creierul. Nu vreau să am ură pe cineva, nu pot, e distrugător pentru mine ca om. Poate așa mi-am salvat creierul de multe alte gânduri urâte și negative, către el și către situație”.

„Din câte cunosc, este în închisoare de tip deschis, dar nu am fost să-l vizitez. Admitem, sperăm. Măcar factorul că răspunde. Nu e grav să greșim, dar e grav că nu ducem responsabiltatea și nu conștientizăm”, a conchis Marcela.

Marcela Paladi mărturisește că în Moldova, indiferent că ești în sat sau în capitală, viața pentru o persoană cu grad de invaliditate este una extrem de dificilă, iar cei din jur, de cele mai dese ori, nu înțeleg acest lucru. Mai mult, au aceleași cerințe față de tine ca față de un om sănătos. „Am trecut cele 9 cercuri ale iadului de vreo 100 de ori. Îmi chemau evacuatorul pentru că parcam mașina mai lângă scară. Au fost momente în care am căzut chiar în fața scării, iar după ce m-am ridicat de jos, am observat că administratorul s-a ascuns după calculator, ca și cum nu m-a văzut”, a dezvăluit Marcela.

Tragedia de pe viaduct s-a produs pe 6 februarie 2023. Marcela a ieșit din mașina de marcă Volvo, care a fost accidentată în trafic și a mers la portbagaj ca să instaleze indicatorul de avariere. Un BMW însă a intrat cu viteză în Volvo, strivind-o pe Marcela. Tânăra a rămas fără picioare.

Șoferul, care a lovit-o pe Marcela cu BMW-ul pe viaduct și a lăsat-o fără picioare, a fost cercetat în libertate.

Marcela Paladi a aflat despre sentința în privința lui Begu în sala de forță, unde zilnic se antrena, pentru a-și restabili puterile și a-și recăpăta mobilitatea parțial. Gheorghe Begu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani. Potrivit legislației, deținuții repartizați în acest regim pot să se deplaseze fără supraveghere în afara penitenciarului, dacă acest lucru este necesar în legătură cu munca executată, instruire, pot să expedieze scrisori şi să primească pachete, să aibă întrevederi fără nici o restricţie, să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani.

Șoferul îi va mai achita tinerei 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu biologic cauzat prin infracțiune și 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Tânăra a reușit să adune suma de bani suficientă pentru a merge la o clinică din Germania, unde a primit proteze și a învățat să meargă.

Marcela a postat ulterior un video emoționant, în care apare dansând pe proteze. „Nu voi comenta nimic… doar voi împărtăși cu voi fericirea mea de a face primii pași de vals”, a scris ea.

În octombrie 2023, Gheorghe Begu, șoferul care a schilodit-o pe Marcela Paladi în accidentul de pe viaduct, a contestat sentința primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău.

Marcela Paladi, care a devenit un exemplu pentru fiecare de forță și putere, a dispărut subit din spațiul public încă în octombrie 2023. După aproape trei luni de tăcere, Marcela a revenit cu un mesaj plin de emoție și durere ascunsă, pentru urmăritorii și susținătorii săi. „Acum înțeleg de ce oamenii cu dizabilități, oamenii cu nevoi speciale, oamenii mai bătuți de soartă, stau ascunși”, a scris tânăra.

Primarul de Hînceşti, cercetat pentru acapararea frauduloasă a terenurilor publice. Etapa la care se află dosarul

Primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, este cercetat în cadrul unui dosar privind acapararea ilegală a terenurilor publice. Dosarul a fost pornit în noiembrie 2022, conform Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Actualmente, acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei judiciare, pentru a stabili valoarea loturilor vizate şi a estima prejudiciul cauzat.