Cea mai mare donație de carte în limba română ajunge în bibliotecile din Republica Moldova

Aproape 100.000 de volume în format fizic și tot atâtea, în format digital, au fost achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, pentru a fi donate celor 300 de biblioteci publice de peste Prut care au solicitat înnoirea stocului de carte.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 8 octombrie 2024, 18:47   22
Cărți

”Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” este, astfel, cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, cu scopul de a afirma și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească, dar și de a contribui la formarea noii generații în Republica Moldova, conform NordNews.MD.

Potrivit solicitării Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și, ca urmare a discuțiilor cu Ambasada României la Chișinău, a fost semnalată necesitatea înnoirii stocului de cărți al bibliotecilor publice din Republica Moldova.

”O problemă majoră a bibliotecilor publice din Republica Moldova este lipsa cărților noi în limba română. Majoritatea cărților sunt vechi, deteriorate. Cetățenii Republicii Moldova sunt interesați de cărți în limba română, iar cărțile noi ar conduce la încurajarea lecturii în rândul celor tineri și adulți”, precizează reprezentanți ai Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.”Promovarea și cultivarea limbii române în Republica Moldova este o prioritate pentru DRRM și mă bucur că am reușit să alocăm un buget de aproximativ 4 milioane de RON pentru achiziționarea de cărți valoroase, scrise în limba română, a unor autori clasici și contemporani, români și străini”, declară secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Derulat din aprilie 2024, proiectul ”Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” ajunge în faza donării efective către Biblioteca Națională a Republicii Moldova, instituție care va distribui ulterior, în cel mai scurt timp, volumele, către bibliotecile publice din 200 de localități.

La ceremonia de donație, ce va avea loc joi, 10 octombrie 2024, ora 13.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, vor participa, alături de secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, ministrul Culturii din Moldova, Sergiu Prodan, ambasadorul României la Chișinău, ES Cristian Leon Țurcanu, și alte oficialități.

Cărți

Proba interviului în cadrul concursului pentru șefia PCCOCS a fost amânată

Proba interviului pentru cei patru candidați la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, planificată pentru miercuri, se amână. Comisia specială de preselecție a candidaților a luat această decizie întrucât mai așteaptă unele răspunsuri de la organele abilitate cu funcția de control a integrității în sectorul public.