(VIDEO) Ucrainenii au distrus un avion rusesc Su-30SM, în valoare de 50 mln de dolari, deasupra Mării Negre

Luptătorii Forţelor Speciale ale Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina au distrus miercuri, în cursul unei operaţiuni în Marea Neagră, un avion de luptă rusesc de tip Su-30SM prin lovirea lui cu ajutorul unui sistem portabil de apărare antiaeriană, informează un comunicat al spionajului militar ucrainean.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 12 septembrie 2024, 13:42   427
Su-30SM

Avionul a fost lovit de un sistem portabil de rachete antiaeriene (MANPADS) și a căzut în mare.

Aparatul distrus aparținea celui de-al 43-lea regiment de aviație navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care are sediul pe aerodromul Saki din Crimeea ocupată. Contactul cu avionul s-a pierdut în jurul orei 5 dimineața. Trei ore mai târziu, armata rusă a început o operațiune de căutare și salvare, folosind aeronava An-26, precum și elicopterele Mi-8 și Ka-27.

Ucrainenii au distrus un avion rusesc Su-30SM, în valoare de 50 mln de dolari, deasupra Mării Negre

Rușii au descoperit urme de combustibil de aviație și resturi ale avioului la 70 de kilometri nord-vest de Capul Tarhankut în Marea Neagră. Valoarea avionului de vânătoare Su-30SM distrus este estimată la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Rușii au confirmat pierderea unui avion de luptă Su-30SM în Marea Neagră.

GUR nu a dezvăluit detalii despre operațiunea din Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a susținut pe 11 septembrie că forțele sale au zădărnicit încercarea Ucrainei de a recâștiga controlul asupra instalației de foraj Krîm-2 din Marea Neagră .

Nu există nicio dovadă că cele două evenimente sunt legate, scrie Kyiv Independent.

Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, a declarat că, de la jumătatea lunii august, Rusia folosea doar cinci aerodromuri militare în Crimeea ocupată, dintre care două au fost lovite de armata ucraineană și funcționează „la minim”.

sursa: adevărul.ro