OPINII // Scandalul ”sexual” de la Curtea de Conturi. De ce tace Lupu și de ce țipă Vozian?

Fix o săptămână în urmă, facebook-ul moldav a explodat din cauza unui ”scandal sexual” cu implicarea lui Marian Lupu. M-am aprins și eu atunci, am făcut share dar, după o cafea băută, am încercat să privesc lucrurile obiectiv atâta timp cât recent, am avut o astfel de situație cu acuzații aberante de ”harrasment” pe loc drept, doar de a face rău.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 18 aprilie 2023, 14:32   1280
Scandalul ,,sexual”

Probabil anume această viziune, mai obiectivă să zicem, i-a determinat pe unii dintre cei care ştiu bine culisele acestui scandal să mă abordeze şi să-mi dea o serie de detalii care acum mă conving că acel scandal de la Curtea de Conturi e doar o perdea de fum în spatele căreia, se pare că se află, nici mai mult nici mai puţin, dorinţa disperată a doamnei Tatiana Vozian (cea care pretinde că i s-au făcut avansuri sexuale) de a deveni membră a Curţii de Conturi.

Pentru a-şi îndeplini visul, doamna nu s-a jenat să se apropie de #năPASta, chiar dacă legea îi interzice acest lucru.

Activând la Curtea de Conturi, Tatiana Vozian în paralel participa la o mulţime de acţiuni de partid a celor din #năPASta, afişându-se inclusiv cu unele deputate ale acestei formaţiuni. Mai mult ca atât, pentru a-şi atinge scopul, Tatiana Vozian şi-a înrolat în #năPASta şi mama, zic sursele. Dar la asta mai documentăm și mai revenim cu detalii dacă e cazul.

Apropo, Tatiana Vozian nu s-a jenat să implice unii deputaţi pentru a-şi atinge scopurile. Astfel, oamenii zic că, întâmplător sau nu, dar deputata PAS, Iulia Dascălu a organizat un adevărat „asediu” al Curţii de Conturi la începutul anului 2022, insistând repetat, în formă scrisă, pe mandatele expirate a doi membri ai CCRM, care, potrivit legii, urmau să-şi exercite atribuţiile până la desemnarea noilor membri. Ulterior, a devenit clar pentru cine se „chinuia” deputata Dascălu. De cum s-a anunţat concurs pentru funcţiile respective, Tatiana Vozian a şi aplicat, chiar dacă, la acel moment, nu întrunea întru totul condiţiile pentru a candida.

Supărată foc că nu a trecut concursul, Tatiana Vozian i-a expediat o scrisoare plină de reproşuri Tatianei Cuneţchi, Preşedinta Comisiei de control a finanţelor publice din Parlamentul Republicii Moldova. Culmea este că, pe lângă reproşuri, contrar legii, ea ajunge să-i ceară Tatianei Cuneţchi să propună Parlamentului două candidaturi – a sa şi a celui ce câştigase de facto concursul. Chipurile, deoarece diferenţa dintre noi e mică, lasă Parlamentul să decidă. Probabil, îşi dorea ca mingea să ajungă pe terenul prietenei Iulia Dascălu, care, la fel probabil, ar fi gestionat situaţia aşa cum ne-a deprins deja PAS când e vorba de concursuri.

După asta, Tatiana Cuneţchi, în formă scrisă, i-ar fi cerut explicaţii lui Marian Lupu pe marginea scrisorii Tatianei Vozian. Lupu, apelând la argumente juridice (da noi știm că el e speț pe a scrie frumos), ar fi oferit, la fel în scris, un răspuns clar din care reieşea că Tatiana Vozian nu are dreptate. Cred că în acel moment, deoarece i-a „îngrădit” accesul Tatianei Vozian spre funcţia multrîvnită, Marian Lupu şi-a semnat de facto ”sentinţa”. Şi, apropo, aceasta s-a întâmplat cu puţin timp înainte ca Tatiana Vozian să-l declare „agresor sexual”. Iar cireaşa de pe tort a fost plângerea a două colege de-ale Tatianei Vozian, în baza cărora aceasta a şi fost sancţionată cu mustrare aspră. Asta, chiar nu a putut să o mai suporte şi… a explodat bomba mediatică. Cum putea fi altfel dacă Marian Lupu nu doar că a semnat ţedula care i-a îngrădit accesul la funcţia mult dorită, dar şi a admis ca ea să fie sancţionată, chiar dacă, repet, plângerea a venit de la două din colegele doamnei Vozian! Apropo, de colege – întrebaţi-i pe cei de la Curtea de Conturi cum se comportă cu ei Tatiana Vozian.

Mai e o fază tare nostimă și tristă care merită a fi relatată. O colegă de-a doamnei, pentru că i-a trecut undeva calea, s-a pomenit cu dosar privind….. practicarea prostituţiei. Schema a fost simplă: într-o zi, doamna cu reputaţie ireproşabilă s-a trezit citată de un ofiţer specializat în astfel de cazuri, care i-a zis că i-a parvenit o sesizare precum că ea ar practica prostituţia. Evident, nu i-a spus cine e autorul sesizării, dar persoane care şi-au dat interesul faţă de acest caz, făcând o minimă investigaţie, au văzut pe reţelele de socializare că ofiţerul care o acuza pe distinsa doamnă de prostituţie, de fapt era prieten cu Tatiana Vozian. Pohodu această Vozian nu are deloc imaginaţie şi se răzbună pe toţi, apelând strict la ceva legat de sex?

Dar, să revenim la cele lumești 🙂 Acum, că doamna Vozian şi-a făcut suficient PR pe seama lui Marian Lupu şi s-a victimizat îndeajuns, are mult mai multe şanse să-şi realizeze visul. Nu ştiu de ce, dar ceva mă face să cred că Tatiana Vozian va candida din nou la funcţia de membru al Curţii de Conturi şi sunt sigur că acum va trece cu succes concursul. Şi nu m-ar mira deloc, dacă, peste câteva luni, când expiră mandatul lui Marian Lupu, va ajunge preşedintă a Curţii de Conturi. De ce nu? E ”femeie lider” (singură se întitulează astfel), e victimă a unui abuz cu tentă sexuală (aşa cum e la modă acum în toată lumea) şi are prieteni în #năPASta! Звёзды сошлись!

Cu Tatiana Vozian totul e clar. Dar iată pe Marian Ilici nu îl înțeleg. Oamenii își bat joc de imaginea lui și el stă și așteaptă nu-ș ce… Straniu că nu publică documentele și scrisorile oficiale. Istoria cu poligraful în general e tabu pentru moldoveni deși … poate ar fi cazul? Sau… poate omul așteaptă să fie acuzat de viol în grup format din Vozian, deputata #năPASta și încă vreo servitoare îngălbenită de vremuri…

Straniu totul cumva, tare.

Autor: Luchianiuc.com

OPINII // De ce deputații PAS văd numai zăpada din Chișinău, dar nu și pe cea din toată țară?

Chiar dacă alegerile locale s-au sfârșit de ceva vreme, toate s-au așezat la locul lor, mandatul lui Ceban în calitate de primar al capitalei a fost bătut în cuie, s-ar părea că unii deputații încă n-au ieșit din febra electorală, or cine știe, poate deja au început-o pe următoarea, cea prezidențială. Mulți dintre aleșii poporului, adică cei care au fost votați de o țară întreagă, au încălecat subiectul „zăpezii” de pe străzile capitalei, de zici că nu sunt deputați, dar consilieri municipali.

Anatol Țăranu: Tratatul de la Varșovia a fost nimic altceva decât un „polițist colectiv”

Obiectivele adevărate ale Tratatului de la Varșovia erau ascunse în interesele pe carte le urmărea Uniunea Sovietică în zonele de influență, iar confruntarea cu NATO era acoperirea propagandistică pentru a explica de ce a fost format acest Tratat. Opinia a fost exprimată de Anatol Țăranu, doctor în istorie, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, la dezbaterea publică „Tratatul de la Varșovia: istorie fără propagandă”, organizată de Agenția de presă IPN.