OPINII // De ce deputații PAS văd numai zăpada din Chișinău, dar nu și pe cea din toată țară?

Chiar dacă alegerile locale s-au sfârșit de ceva vreme, toate s-au așezat la locul lor, mandatul lui Ceban în calitate de primar al capitalei a fost bătut în cuie, s-ar părea că unii deputații încă n-au ieșit din febra electorală, or cine știe, poate deja au început-o pe următoarea, cea prezidențială. Mulți dintre aleșii poporului, adică cei care au fost votați de o țară întreagă, au încălecat subiectul „zăpezii” de pe străzile capitalei, de zici că nu sunt deputați, dar consilieri municipali.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 8 ianuarie 2024, 17:32   707
Trubca

Încă de dimineața, poliția publică înregistrări video despre traficul îngreunat pe drumurile naționale, de la Nord la Sud, dar și mașini derapate în șanțuri, din motiv că drumurile nu au fost curățate și nici material antiderapant nu a fost presurat, asta chiar dacă încă de joia trecută autoritățile naționale se tot întrec la aruncat cu comunicate despre cât de pregătiți sunt pentru Codul Portocaliu de viscol, care azi a devenit Cod Galben.

Despre faptul că drumurile nu sunt curățate și nu este presurat material antiderapant, au sesizat și șoferii implicați în trafic pe grupurile specializate de pe Facebook. Cum s-ar spune, iarna i-a luat prin surprindere pe cei de la Administrația de Stat a Drumurilor, la fel ca și pe celelalte autorități naționale, dar și pe deputatul PAS, Alexandru Trubca.

Primarul Capitalei Ion Ceban a publicat pe canalul său de Telegram o înregistrare video, pe care ar fi făcut-o în cadrul unei inspecții pe străzile capitalei, în cadrul căreia menționează că  „intervențiile serviciilor specializate lasă de dorit, mai multe drumuri fiind înzăpezite”.

Astfel, Ceban a solicitat mobilizarea totală a efectivului, tehnicii speciale din dotare de la Î.M. „Spații Verzi”, Î.M. „Autosalubritate”, Î.M. „Apă – Canal Chișinău”, Î.M. Regia „Exdrupo”.  

La scurt timp după intervenția primarului de Chișinău, deputatul PAS, Alex Trubca, fără ca barem să se intereseze despre situația din țară, unde sunt zeci de localități sunt deconectate parțial de la energia electrică, iar pe drumurile naționale peste 1000 de polițiști impuși de circumstanțe să fie în rol de drumari, pompieri și salvatori în „bătaia viscolului”, a publicat pe pagina sa de Facebook un filmuleț suprins pe drumul din pădure, care face legătură din sectorul Rîșcani și Ciocana din capitală, cu următorul mesaj:

„Strada Studenților e patinoar. La fel a fost și când a nins data trecută. Deci e o regulă. Dacă tot nu este capacitate de a curăța toate străzile, cel puțin închideți-le pe celea pe care nu se poate practica șofatul!  Dar, meh, din punct de vedere a PR-ului dă mult mai bine scosul viceprimarilor la rânit omăt printr-un live colindând străzile înzăpezite!” și l-a etichetat pe primarul capitalei.

Se pare că alesul poporului, pe listele PAS, nu prea cunoaște de faptul că Primăria Chișinău a solicitat închiderea drumului pe care Trubca l-a folosit „pe post de platou de filmare”, dar și că nu Primăria este cea care sistează circulația rutieră pe străzi.

Unde mai pui că ăsta, Alex Trubca, mai are nas să vorbească despre „ninsoarea de data trecută”. 

Să-i amintească cineva numărul cazurilor de decese din țară când a nins data trecută, inclusiv de cazul cuplului de la Căușeni care au murit în mașină pentru că salvatorii nici nu s-au grăbit să ajungă la ei, sau despre „bătălia” cu bulgări de zăpadă pe Facebook a Ministerului Apărării, când în țară era prăpăd și zeci de voluntari interveneau în locul autorităților naționale ca să-i ajute pe cei blocați în nămeți.

Memorie scurtă aveți băieți, mult prea scurtă pentru ditamai deputat!

Evident, este mult mai ușor să faci fimulețe pentru like-uri pe Facebook deplasându-te cu mașina de serviciu pe străzile capitalei decât să stai în ambuteiajele de pe traseele Chișinău-Orhei, sau Chișinău-Leușeni.


Apropo, tovarăș Trubca, ce se mai aude cu cozile del a Vamă? Ori pe voi v-ar fi interesat subiectul doar dacă primar de Leușeni era Ceban, sau șef la Serviciul Vamal.

Și da, să nu uit, în urma unor imagini apărute pe rețele de socializare (care nu au fost publicate de „alesul poporului” manipulat, Alex Trubca, ) se vede că cei de la Ministerul Afacerilor Interne barem nu au curățat nici măcar zăpada din curte sau de pe trotuarele din proximitatea MAI și nu m-ar mira că aceeași situație a fost și la celelalte ministere (cei de la Apărare probabil se bat din nou cu bulgări de zăpadă, sau poate de data aceasta ridică un ministru de zăpadă) și așteaptă ca să vină autoritățile municipale să curățe zăpada în locul lor, Și acesta se întâmplă în timp ce agenții economici conform legislației riscă să fie amendați dacă nu curăță zăpada de pe trotuarul din fața oficiilor.

Apropo, ciudat pare faptul că și „presa independentă este pe același troian” cu deputatul PAS, Alex Trubca. Toto văd zăpada din Chișinău și mai puțin pe cea de pe drumurile din țară. TV.8 (flagmantul deontologiei și independenței jurnalistice de pe Bîc) de exemplu, distribuie o știre pe canalul de Telegram despre situația din capitală, luată la mișto, prin care menționează „Or fi străzile necurățate blestemul șoferilor, dar câțiva tineri din Chișinău s-au bucurat că autoritățile întârzie să își facă treaba”.

Manipulare, coincidență? Nu, nu prea cred! Tu ce zici, Andrei?

Anatol Țăranu: Tratatul de la Varșovia a fost nimic altceva decât un „polițist colectiv”

Obiectivele adevărate ale Tratatului de la Varșovia erau ascunse în interesele pe carte le urmărea Uniunea Sovietică în zonele de influență, iar confruntarea cu NATO era acoperirea propagandistică pentru a explica de ce a fost format acest Tratat. Opinia a fost exprimată de Anatol Țăranu, doctor în istorie, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, la dezbaterea publică „Tratatul de la Varșovia: istorie fără propagandă”, organizată de Agenția de presă IPN.