Avocatul poporului condamnă ferm acțiunile agajatului BERCUT, Marius Lisnic, care a fost surprins când își bătea joc de un om al străzii

Avocatul poporului, Ceslav Panico, condamnă ferm orice acțiune admisă de agenții publici sau particulari, în speță, unul dintre reprezentanții companiei particulare de pază și protecție „Bercut-Grup SRL”, care agresează fizic o persoană vulnerabilă cu o bucată de salam peste față, în cap, înjurându-l pentru o faptă, în scop de pedeapsă, ce pot constitui acte de tortură/ rele tratamente.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 15 iulie 2024, 15:55   903
bERCUT

Aceasta este reacția ombudsmanului, transmisă pentru PulsMedia, prin intermediul lui Alexandru Zubco, șef al Direcției prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului.

Zubco a ținut să reamintească că, aplicarea forței fizice, a mijloacelor speciale în exces, maltratarea în scop de pedeapsă, intimidare sau prin obligarea de recunoaștere a vinei de către victimă din partea reprezentanților instituțiilor de forță publice sau particulare sunt interzise și sunt condamnabile de Codul penal al R. Moldova.

„În același timp, reiterăm, în conformitate cu articolele 3, 13 CoEDO, luând în considerație că obligația pozitivă de interzicere a torturii, precum și obligația procesuală țin de investigarea oricăror alegații de tortură și rele tratamente, coroborată cu obligația generală a Statului în temeiul articolului 1 din Convenție de a „recunoaşte oricărei persoane aflate sub jurisdicția sa drepturile și libertățile definite în Convenție” impune în mod implicit necesitatea unei investigații oficiale efective atunci, când persoanele au fost supuse la tortură în împrejurări suspecte, de un agent al statului sau alți reprezentanți ai entităților publice sau private”, a mai precizat reprezentantul ombudsmanului.

NO COMMENT(VIDEO) Momentul în care un angajat BERCUT își bate joc de un om al străzii. JurnalTV: Șeful BERCUT Murzacov este un apropiat al hoțului în lege Makena

Amintim că, Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat pentru PulsMedia.MD că, în urma imaginilor video apărute în mediul online unde un agent de pază BERCUT agresează un bărbat, IP Buiucani s-a autosesizat la data de 13 iulie.

„În urma măsurilor intreprinse de către angajații poliției a fost identificată victima, care s-a dovedit a fi bărbat de 60 de ani. Pe caz a fost inițiată o anchetă, materialele acumulate urmează a fi transmise conform procedurii la Procuratura municipiului Chișinău, oiciul Buiucani, pentru examinare și luarea unei decizii”, a declarat Stati.

Angajatul BERCUT, Marius Lisnic, care și-a bătut joc de un om al străzii, dat de polițiști pe mâna procurorilor. Riscă dosar penal pentru tortură

Reprezentanții companieie BERCUT, dar nici Procuratura Generală, încă nu au venit cu o reacție la acest caz.

Amintim că acesta nu este primul scandal în care sunt implicați angajații BERCUT, acum câteva luni aceștia au deschis focul ziua în amiaza mare, în centrul capitalei, de față cu mai mulți copii, după ce doi indivizi ar fi refuzat să achite nota de plată la un local.

Precizăm că pe parcursul anilor, angajații de la Bercut au fost implicați în mai multe scandaluri. În vara anului 2011, agenția Bercut s-a remarcat în scandalul de la Franzeluţa, când Eugen Baleca a fost demis din funcţia de director general. În aceeaşi zi, în baza unei decizii judecătoreşti, el a revenit în funcţie. Atunci angajaţii firmei private Bercut au început să asigure paza combinatului, ceea ce în perioada respectivă contravenea legii.

Precizăm că pe parcursul anilor, angajații de la Bercut au fost implicați în mai multe scandaluri. În vara anului 2011, agenția Bercut s-a remarcat în scandalul de la Franzeluţa, când Eugen Baleca a fost demis din funcţia de director general. În aceeaşi zi, în baza unei decizii judecătoreşti, el a revenit în funcţie. Atunci angajaţii firmei private Bercut au început să asigure paza combinatului, ceea ce în perioada respectivă contravenea legii. Poliţia nu a avut acces în sediul Franzeluţa timp de o jumătate de oră, deşi la întreprindere era anunţată o alertă cu bombă.

Drept rezultat, Ministerul de Interne a cerut Camerei de Licenţiere să verifice firma privată de pază pentru o eventuală retragere a licenţei. În cele din urmă, cazul a fost mușamalizat.

În 2014, un angajat al firmei de pază Bercut a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru comiterea torturii şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale.

În decembrie 2011, în urma unui semnal de alarmă parvenit de la o sală de jocuri de noroc din or. Sângera, mun. Chișinău, angajatul Bercut s-a deplasat la faţa locului, unde un bărbat a spart un geam şi refuza să achite prejudiciul cauzat. Agentul de pază, care avea misiunea doar de a calma spiritele şi de a chema poliţia, a lovit bărbatul de mai multe ori, cauzându-i leziuni corporale grave. În cadrul şedinţei de judecată, procurorii au solicitat instanţei condamnarea acestuia la șapte ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul autorităţilor publice şi organizaţiilor de pază pe un termen de patru ani.

În atenția procurorilor a ajuns și cazul unui polițist care, în afara orelor de serviciu, ar fi fost torturat de către angajații de la Bercut.Î

În august 2017, procurorii au anunțat că au trimis în judecată dosarul penal intentat pe numele a patru angajați de la Bercut. Aceștia au fost învinuiți de oamenii legii că în 2016 au aplicat împotriva unui șofer spray lacrimogen, l-au lovit cu picioarele și bastoanele, provocându-i dureri fizice şi suferinţe psihice puternice.

În urma acţiunilor violente ale agenţilor, bărbatul s-a ales cu traumă cranio-cerebrală închisă, fracturi ale coastelor şi ale oaselor nazale, excoriații la nivelul brațului drept, precum şi alte traumatisme. Potrivit procurorilor, victima nu a opus rezistenţă şi nici nu a încălcat legea.

În 2015, agenții de la Bercut au fost surprinși aplicând violența într-o discotecă din Orhei.

Amintim că anterior Jurnal TV.MD a scris despre faptul că agenția BERCUT a fost înființată în 1999. Singurul fondator și administrator al Agenției de pază și protecție Bercut este fostul polițist Veaceslav Murzacov. El a stat mai mulți ani în închisoare pentru crime de rezonanță și este un apropiat al hoțului în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Mai mult, Murzacov l-a făcut șef al clubului sportiv de lupte al „Bercut” pe complicele său, Vladimir Aga, alias Bezumnîi (nebunul – n.r.) fost supraveghetor din partea lui Makena la Penitenciarul nr. 15 din Cricova.

(VIDEO) Ofițerii INI în comun cu DIICOT România, au dat peste cap o „afacere cu drogul zombie” din Belgia, Olanda și Germania

Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, de comun cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane (2 cetățeni din Republica Moldova și un cetățean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.