Tudor Ulianovschi, despre investitorii străini: Chiar cunoscând riscul unei situații militare, au venit în Moldova. Însă au fost uimiți de reacția și răspunsurile conducerii noastre

Războiul din Ucraina afectează în mod cert climatul investițional din R.Moldova, însă nu acesta este motivul principal pentru care investitorii străini nu se grăbesc să vină în țara noastră. Opinia îi aparține fostului ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, care și-a anunțat de curând intenția de a participa la alegerile prezidențiale din această toamnă. Potrivit lui Ulianovschi, felul în care funcționează instituțiile din țară și cel în care acționează autoritățile resping investitorii.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 15 mai 2024, 11:38   36
Ulianovschi

Ulianovschi a menționat că după ce a plecat din țară, în vara anului 2019, a lucrat timp de patru ani într-o companie canadiană și a avut ocazia de a purta multiple negocieri cu fonduri de investiții din Canada, SUA și Europa, care au ales să investească în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în cele în care persistă riscuri de securitate și război, dar care nu găsesc Moldova atractivă. 

După un an și jumătate de muncă acolo, mi-am dat seama că există oportunități reale de investiții, care, din păcate, nu sunt implementate în Republica Moldova. Sunt lideri de țări care nu cer bani, nu stau cu mâna întinsă. Ei prezintă planuri de afaceri, proiecte de afaceri la nivel de stat, care sunt susținute de stat și care conțin o componentă fiscală și investițională bună, apoi vin și fondurile în sine și investesc”, a spus Tudor Ulianovschi.

Companiile mari, înainte de a veni în orice țară, nu citesc doar ceva online, unde se află Moldova, că acolo e vin bun și așa mai departe. Angajează firme care fac analize de risc. Desigur, în cazul militarilor din Moldova riscul este prezent ca risc politic. Dar alte riscuri de investiții, cum ar fi stabilitatea politică, dezvoltarea economică și forța de muncă sunt de o importanță mult mai mare pentru ei. În acest caz, chiar cunoscând riscul unei situații militare, au venit în Moldova. Dar, din păcate, au fost uimiți de reacția și răspunsurile conducerii noastre, care nu au fost atât de profesioniști pe cât și-ar fi dorit”, a menționat ex-ministrul.

tv8.md

Ulianovschi: Din respect față de orice votant și electorat, am decis că este bine să accept orice invitație unde pot asculta opiniile tuturor actorilor politici

În contextul acuzațiilor aduse de către PAS cu privire la întâlnirea mai multor actori politici înaintea desemnării candidaților pentru alegerile prezidențiale, ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care deja și-a anunțat candidatura a venit cu o reacție urmare a interpretărilor eronate apărute în presă și pe diverse rețele de socializare.