Promo-LEX: Candidații la alegeri nu renunță la „pomeni” electorale, folosesc resursa administrativă și incită la ură

În primele zece zile de campanie electorală, Promo-LEX a identificat cel puțin 792 de acțiuni de promovare a candidaților al prezidențiale și a participanților la referendum. Printre încălcările identificate se numără incitarea la ură, discursul discriminatoriu, oferirea pachetelor cu produse alimentare cetățenilor și utilizarea resursei administrative.

publicat de Veronica Ciortan
sâmbătă, 5 octombrie 2024, 14:18   75
promo-lex

Cele mai multe activități, în contextul campaniei electorale, au fost organizate de PAS și Maia Sandu. Pe locul doi se poziționează Alexandr Stoianoglo, urmat de Renato Usatîi. Majoritatea acțiunilor au avut loc la Chișinău și Bălți, scrie Realitatea.MD.

Conform Promo-LEX, au fost raportate 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, majoritatea vizând PAS și pe Maia Sandu.

Observatorii au mai stabilit că s-a recurs la transportarea organizată a alegătorilor la evenimentele electorale, implicarea cultelor religioase și acte de corupere a alegătorilor.

Blocul Victorie a promovat întâlnirile electorale pe care le organizează prin intermediul canalelor închise și a promis remunerare participanților la organizarea protestelor anti-referendum și anti-UE, informează Promo-LEX. De asemenea, conform lor, membrii formațiunii au oferit bunuri și alimente, în schimbul participării alegătorilor la evenimente electorale.

La fel, Promo-LEX relatează despre doi reprezentanți ai PCRM, care au fost reținuți în timp ce distribuiau flyere care promovau opțiunea „NU” la referendum, materialele promoționale fiind confiscate. Reprezentanții organizației non-guvernamentale fac referire și la cazul Irinei Vlah, care susținea că nu a putut ajunge la o locație unde urma să desfășoare activități de promovare electorală.

Totodată, în perioada 9 – 22 septembrie 2024, au fost raportate cel puțin 14 cazuri în care s-a utilizat discursul de ură, șase dintre ele având legătură directă cu alegerile. Alte manifestări discriminatorii se referă la asocieri negative între politicieni și persoane cu probleme de sănătate mintală, mesaje sexiste și homofobe, precizează observatorii.

horosCOP - 5 octombrie 2024: Leii trebuie să-și ascuțe astăzi instinctele de detectiv

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra destinelor noastre, provocându-ne să ne întrebăm ce roluri ne sunt destinate. Fiecare semn zodiacal va trebui să navigheze prin apele tulburi ale incertitudinii, în timp ce arhetipurile astrologice își joacă partea în acest dans cosmic. Horoscopul zilei poate dezvălui indicii ascunse și adevăruri neașteptate, ghidându-ne în căutarea echilibrului între destin și liber arbitru.