Ploi puternice pe întreg teritoriul țării. Care sunt recomandările specialiștilor pentru cetățeni

În contextul codului galben de instabilitate atmosferică în toată țara, emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne vine cu un șir de recomandări pentru cetățeni.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 20:43   415
PLOI

Meteorologii spun că în perioada respectivă se prevăd ploi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. În acest sens, persoanele sunt rugate să urmărească buletinele informative și meteorologice pentru a cunoaște exact starea vremii și a evita circulația în zonele de risc, scrie Realitatea.MD.

„Șoferii sunt îndemnați să conducă cu precauție pentru a evita riscul de producere a accidentelor în condiții meteo nefavorabile. În cazul în care oamenii se pomenesc în situații dificile pe trasee în propriile autovehicule, sunt rugați să sune de urgență la 112 și să asculte cu atenție îndemnurile autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid” a scris într-un comunicat, ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

Totodată, gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Ei sunt rugați să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

O altă recomandare a specialiștilor este ca în timpul ploilor cu descărcări electrice, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, aceștia îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece ele conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să conștintizeze că ei sunt responsabili pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților. În caz de situații de risc și excepționale, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Aminitim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de instabilitate atmosferică în toată țara. Avertizarea meteo intră în vigoare sâmbătă, 5 octombrie, ora 18:00, și este valabilă până luni, 7 octombrie, ora 12:00.

Un băiat eminent a spart site-ul lui Vladimir Voronin și a scurs bacul Maiei Sandu. Acum, e umorist la Standupovka

Ion Chirtoacă este cunoscut spațiului public ca adept al umorului negru de la Standupovka. Recent, a fost la un monolog pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben și a dezvăluit sursa glumelor sale, tragică de altfel. Fiind un elev eminent, a recunoscut că a spart cândva cu o echipă de băieți site-ul PCRM și a scurs mai multe examene de Bacalaureat, pe vremea în care actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, deținea funcția de ministră a Educației.