Dumitru Alaiba: Suntem la coada Europei după nivelul dezvoltării economice

Republica Moldova a încheiat anul 2023 cu o creștere economică de 0,7%, ceea ce reprezintă o cifră foarte modestă. O spune ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, potrivit căruia Republica Moldova se află la coada Europei după nivelul dezvoltării economice. Potrivit oficialului, pentru un avânt economic, țara are nevoie de o creștere anuală de cel puțin 8%, notează IPN.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 2 aprilie 2024, 11:21   12
Dumitru Alaiba

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 0,7%, comparativ cu anul 2022. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării spune că pentru a asigura o creștere economică veritabilă sunt necesare atragerea investițiilor, creșterea exporturilor, deschiderea de noi piețe și promovarea sectorului IMM-urilor.

Partea bună este că am evitat recesiunea. Partea mai puțin plăcută este că această creștere de 0,7% este una foarte modestă. În esență, nu contează dacă e 0,7% sau 1,1%, oricum este foarte puțin. În continuare suntem la coada Europei după nivelul de dezvoltare economică și această diferență trebuie recuperată cât mai rapid și pentru asta avem nevoie de o creștere economică accelerată de cel puțin 8% anual pentru perioada anilor următori. Evident, să susții un asemenea ritm nu este ușor”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Potrivit ministrului, în anul 2023, principalele motoare care au asigurat modesta creștere economică au fost: agricultura, sectorul IT și sectorul HORECA.

În anul 2023 sectoarele care au înregistrat creșteri sunt agricultura, dar agricultura a crescut pe fondul scăderii din anul 2022 din cauza secetei. A crescut sectorul IT, care este într-o creștere stabilă, an de an, de peste 5%. În 2023 sectorul HORECA a crescut cu 26%. Dar nu este suficient ceea ce avem. Avem nevoie de noi motoare de creștere, de noi sectoare ale economiei, în același timp trebuie să creștem eficiența și productivitatea sectoarelor existente. Doar astfel avem șansa să accelerăm dezvoltarea economică. Pa moment, potențialul de creștere economică este de 2%-3% anual, pe timpuri normale”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Pentru comparație, în anul 2023, România a înregistrat o creștere economică de puțin peste 2%, iar Ucraina – țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%.

Lilian Carp despre crearea blocului „Victoria”: „Șor, nemijlocit, întreprinde acțiuni de destabilizare a R. Moldova în interesul Federației Ruse”

Din punct de vedere politic, crearea blocului de opoziție „Victoria” la Moscova este o trădare de patrie. O spune președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp. Potrivit deputatului PAS, reprezentanții grupului Șor acționează vădit în interesul Federației Ruse, iar Procuratura urmează să se pronunțe tranșant dacă aceste acțiuni cad sub incidența articolului 337 din Codul Penal: trădare de patrie, notează IPN.