Judecătoarea Marina Rusu, candidată la CSM, a nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătoarei Marina Rusu, candidată pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Comisia a decis că candidata nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriul de integritate etică. Decizia a fost transmisă astăzi judecătoarei Marina Rusu și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 11 octombrie 2024, 16:55   259
Marina Rusu

Decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatei, care are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză. Judecătoarea Marina Rusu  a fost audiată în ședință publică în cadrul evaluării reluate pe 28 iunie 2024.

Prin deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 1 august 2023 și 29 ianuarie 2024 a fost dispusă reevaluarea a 22 candidați la poziția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau Consiliul Superior al Procurorilor. Pe 4 iulie 2024, CSJ a dispus reevaluarea repetată a unei candidate la poziția de membru în CSM. După emiterea deciziilor CSJ, până în prezent, Comisia Pre-Vetting a finalizat/încheiat reevaluarea a 21 candidați. Dintre aceștia, o candidată a promovat, 19 nu au promovat evaluarea reluată (inclusiv trei candidați pe motivul retragerii din concurs în timpul reevaluării), iar într-un caz Comisia a încetat procesul de evaluare reluată. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a doi candidați pentru funcția de membru în CSM.

Guvernul SUA și PNUD susțin transformarea digitală a sistemului penitenciar din R. Moldova

Guvernul SUA și PNUD vor susține Ministerul Justiției și instituțiile din subordine – Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Inspectoratul Național de Probațiune (INP) – să digitalizeze sistemul de gestionare a dosarelor deținuților și să asigure interoperabilitatea acestuia cu alte sisteme informaționale ale instituțiilor din sectorul de justiție și sănătate.