Guvernul SUA și PNUD susțin transformarea digitală a sistemului penitenciar din R. Moldova

Guvernul SUA și PNUD vor susține Ministerul Justiției și instituțiile din subordine – Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Inspectoratul Național de Probațiune (INP) – să digitalizeze sistemul de gestionare a dosarelor deținuților și să asigure interoperabilitatea acestuia cu alte sisteme informaționale ale instituțiilor din sectorul de justiție și sănătate.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 10 octombrie 2024, 16:55   80
p13

Acest lucru va duce la creșterea responsabilității, eficienței și transparenței în sistemele penitenciar și de probațiune din Republica Moldova.

Suportul va fi acordat în cadrul unui nou proiect, intitulat „Sprijin pentru transformarea digitală a sistemului penitenciar din Moldova”, cu un buget de circa 1,94 milioane de dolari, acordați de Guvernul SUA, prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL). Proiectul are o durată până în ianuarie 2027 și va fi implementat de PNUD Moldova.

„Apreciem enorm de mult susținerea Guvernului SUA și a PNUD Moldova, care sunt parteneri de încredere ai sectorului de justiție. În urmă cu un an, am lansat un proiect orientat spre fortificarea capacităților instituționale ale Ministerului Justiției, pentru a promova reforma sectorului justiției. Astăzi, inițiem un alt proiect, care ne va ajuta să digitalizăm procesele în sistemul penitenciar și cel al probațiunii – o prioritate a instituției pe care o conduc, mai ales acum, în contextul negocierilor de aderare la UE. Un sistem al justiției complet digitalizat va asigura accesul la justiție și transparența procesului și va contribui la prevenirea corupției și reducerea interferențelor nejustificate în administrarea dosarelor deținuților și eficientizarea activității angajaților”, a subliniat Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției, la ceremonia de semnare a proiectului, desfășurată pe 10 octombrie 2024.

„Guvernul Statelor Unite este dedicat colaborării cu Moldova pentru a consolida capacitatea sectorului de justiție”, a declarat Daniela DiPierro, Chargé d'Affaires, Ambasada SUA în Republica Moldova. „Acest proiect va îmbunătăți atât eficiența sistemului penitenciar și de probațiune din Moldova, dar și va îmbunătăți viețile persoanelor implicate în acest sistem. Scopul nostru este să creăm un mediu în care tehnologia sprijină procesul de justiție, asigurându-ne că fiecare individ este tratat corect și echitabil în cadrul sistemului.”

Proiectul va sprijini sistemul penitenciar să dezvolte un sistem electronic, care va conține toate informațiile (date privind sănătatea, cursuri de formare profesională/programe de probațiune frecventate etc.) despre fiecare deținut sau subiect al probațiunii, din momentul intrării în sistemul penitenciar, dar și pe durata perioadei de resocializare și reintegrare.

„În parteneriat cu Guvernul SUA, vom sprijini Ministerul Justiției pentru a avansa transformarea digitală a sistemului penitenciar, ceea ce va contribui la proceduri mai eficiente, sigure și transparente și, în cele din urmă, la consolidarea sectorului de justiție. Dezvoltarea sistemului de gestionare a dosarelor pentru sistemul penitenciar și de probațiune va permite intervenții mai adaptate pentru a facilita reintegrarea socială a deținuților”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta Rezidentă a PNUD în Republica Moldova.

Pe lângă implementarea noilor soluții IT, proiectul va susține dezvoltarea capacităților prin îmbunătățirea aptitudinilor și competențelor digitale ale personalului din cadrul ANP și INP, în funcție de rolul lor, de nivelul de autorizare și accesul pe care îl vor avea la sistem. De asemenea, instituțiile implicate în acest proces de digitalizare vor fi dotate cu echipamentele și tehnica necesară.

O altă componentă a proiectului este dezvoltarea unui sistem digital modern de management al resurselor umane pentru sistemul penitenciar. Aspecte-cheie care vizează cariera personalului din cadrul sistemului penitenciar, de la angajare până la încetarea raporturilor de serviciu, vor fi gestionate în cadrul unui singur sistem electronic. O atenție sporită se va acorda particularităților statutului personalului din cadrul sistemului penitenciar, cum ar fi avansarea în grade speciale, sistemul de pensionare, modul de organizare a timpului de muncă, dar și încadrarea și evaluarea activității profesionale, pentru a asigura transparența procesului și o abordare uniformă la angajare.